Grad Zadar dobio 800 tisuća kn za lučku infrastrukturu

ZADAR – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver uručili su 18 ugovora za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra na području Zadarske županije. Uručivanje ugovora upriličeno je na Pomorsko-putničkom terminalu u Gaženici.

Riječ je projektu u sklopu kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava proračunska sredstva namijenjena za sanaciju i rekonstrukciju luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Osim toga, značajna sredstva se osiguraju i za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Tako je ove godine Ministarstvo za navedene namjene, osiguralo čak 88 milijuna kuna za brojne projekte, a danas su u Zadru potpisani ugovori i sporazumi vrijedni gotovo 15 milijuna kuna.

Sanira se obala u Foši, uvala Komoševa na Ižu i šetnica u Velom Ižu

Grad Zadar dobio je sredstva za čak tri projekta: sanaciju obale Foša u Zadru u vrijednosti od  400.000 kn,  sanaciju i rekonstrukciju dijela rive u uvali Komoševa na otoku Ižu u vrijednosti od  200.000 kn i sanaciju šetnice u mjestu Veli Iž u vrijednosti od  200.000 kn.

– Zadar i zadarska županija s novih 18 projekata od Draga do Kolana, od Ugljana do Jasenica potvrđuju svoju pomorsku orijentaciju. Luke i pristaništa  su žila kucavica otoka i to Ministarstvo prepoznaje i sudjeluje u svakoj fazi od projektiranja do izgradnje. Danas dobivamo ugovor za financiranje sanacije u Foši, ali želim istaknuti projekte na otocima kao što su riva u Komoševi na Ižu i obalna šetnica na Velom Ižu. U tijeku je natječaj za luku Krijal na Premudi – kazao je ovom prilikom zadarski gradonačelnik Branko Dukić i zaključio:

– Jedva čekam da zaigramo nogomet na novom, prirodnom travnjaku koji je dovršen na Olibu. Osigurali smo po milijun kuna za turistički centar na Ižu i obnovu Društvenog doma na Molatu. Život na otoku je predivan i težak i zato smo svi prisutni dužni ulagati i u narednom razdoblju .

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otok Olib dobio travnato nogometno igralište
Zadarska Lučka uprava izabrala voditelja projekta obnove rive