2 min. čitanja

Grad Rijeka provodi istraživanje o stambenim potrebama svojih mladih sugrađana

Grad Rijeka provodi istraživanje o stambenim potrebama svojih mladih sugrađana
Foto: POS stanovi, Grad Rijeka

Grad Rijeka poziva osobe do 35 godina da ispune kratku online anketu u okviru istraživanja na temu stambenog zbrinjavanja mladih na području Rijeke radi formiranja liste stanova za mlade.

Istraživanje se provodi u sklopu Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2023.- 2030., strateškog dokumenta koji objedinjuje i razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad Rijeka želi odgovoriti na potrebe i probleme mladih na lokalnoj razini te općenito poboljšati kvalitetu života mladih. U izradu Programa za mlade bili su uključeni upravo mladi ljudi koji su jedan od dva glavna prioriteta važna za poboljšanje kvalitete njihova života naveli upravo stambeno zbrinjavanje.

Letak - Anketa o stambenom zbrinjavanju mladih

Za osamostaljenje mladih nužni su posao i stambeno zbrinjavanje. Ti faktori svakako izravno utječu i na odluku mladih da ostanu u Rijeci. Stoga je osamostaljivanje mladih u kontekstu stambenog zbrinjavanja izdvojeno, kako bi se počelo na lokalnoj razini razvijati modele zbrinjavanja mladih uz naglasak na priuštivo stanovanje.

Kroz Program za mlade razrađuje se jedan od modela stambenog zbrinjavanja mladih, a to je dodjela stanova putem Liste stanova za mlade. Kao prvi korak u formiranju liste, Grad Rijeka provodi istraživanje, na temelju kojeg će se izraditi studija o stambenoj situaciji i stambenim potrebama mladih na području Rijeke.

Studija bi trebala dati odgovore na pitanje koji bi se kriteriji trebali uzeti u obzir kod izrade Liste za mlade te koji bi model najma gradskih stanova bio najoptimalniji za mlade Riječane. Pritom je bitno utvrditi interes mladih za stanovanje putem najma, prihvatljive rokove najma stana i visine najamnine te razinu opremljenosti stanova. Očekuje se da će studija biti izrađena početkom 2024. godine.

Anketi se može pristupiti i putem QR koda, a više informacija dostupno je i u letku istraživanja.

QR kod - Anketa o stambenom zbrinjavanju mladih

Podršku u provedbi istraživanja o stambenim potrebama mladih pružile su institucije koje u svom radu uvelike surađuju s mladima – Sveučilište u Rijeci, Veleučilište u Rijeci, HGK- Županijska komora Rijeka, HOK- Obrtnička komora Primorsko-goranske županije – kao i Savjet mladih Grada Rijeke.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.