2 min. čitanja

Grad Rijeka pomaže u održavanju i obnovi grobnica koje su zaštićeno kulturno dobro

Grad Rijeka pomaže u održavanju i obnovi grobnica koje su zaštićeno kulturno dobro
Foto: HTV Screenshot

RIJEKA - Nije jednostavno održavanje ali ni obnova grobnica koje su zaštićeno kulturno dobro. Upravo vlasnicima takvih grobnica pomaže Grad Rijeka. Projekt sufinanciranja traje šest godina, a motiv je očuvanje važnih arhitektonskih i skulptorskih ostvarenja kao gradske kulturne baštine.

Jedan od vrijednih mauzoleja na groblju Kozala je i Bakarčić-Vio, s kraja devetnaestog stoljeća. Pod zaštitom je kao spomenik prve kategorije, a dosad je pretrpio brojne udarce, od Drugog svjetskog rata do atmosferilija.

- Sto i trideset godina čini svoje. Možete vidjeti neke dijelove koji su fantastično očuvani poput četiri granitna stupa koji nose baldahin, ali i neke koji na žalost propadaju - govori Igor Vio, vlasnik mauzoleja Vio-Bakarčić.

Obnova je trajala deset godina. Stručnjaci iz Ministarstva kulture i Grada sanirali su temelje, hidroizolaciju svoda, željeznu ogradu i vrata kripte, ali to nije bilo dovoljno da bi se potpuno zaštitio spomenik koji je izradio Giuseppe Dorigo.

- Puno elemenata je već otpalo. Govorimo o skulpturi, o sarkofagu ispred oltara i ovom cijelom baldahinu. Tu će još trebati izvesti značajnije restauratorsko konzervatorske radove - rekao je Vio.

Na drugom povijesno važnom riječkom groblju, na Trsatu, 1911. godine kipar Rudolf Matković sagradio je grobnicu, danas jednu od najstarijih. Obitelj je iskoristila gradsku spomeničku rentu, sanirala betonske temelje i vratila grobnici stari sjaj.

- Kad smo to sve skupa platiti i realizirali, vidjeli smo da su nas zapravo financirali s 40 posto, što zapravo nije malo. Sačuvali smo sve elemente, ništa nismo mijenjali ni dograđivali. U tom smislu smatram da je to možda jedan od primjera kako napraviti dobru rekonstrukciju, poštivati sva pravila konzervatorske struke - istaknuo je Mladen Urem, vlasnik grobnice Urem.

Grad je za obnovu dvadeset i sedam grobnica izdvojio pola milijuna kuna.

- Tri su u radovima i nisu još gotove. Za iduću godinu je planirano devet. Do 150 tisuća kuna naših sufinanciranja nije malo. Znači, oni koji imaju veće, reprezentativnije i skuplje grobnice mogu doći do ozbiljnije financijske pomoći - naglasio je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, za HTV.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.