2 min. čitanja

Grad Rijeka osigurava novčanu pomoć samozaposlenom roditelju-obrtniku

Grad Rijeka osigurava novčanu pomoć samozaposlenom roditelju-obrtniku

RIJEKA - S gradonačelnikovog kolegija Gradskom vijeću grada Rijeke, na raspravu i usvajanje upućen je prijedlog Odluke o pravu na novčanu pomoć samozaposlenom roditelju koji obavlja gospodarsku djelatnost obrta.

- Prijedlogom Odluke, koja je rezultat operacionalizacije vijećničkog amandmana na proračun Grada Rijeke za 2023. godinu, u gradskom je proračunu za ovu godinu za isplatu novčane pomoći samozaposlenom roditelju koji obavlja gospodarsku djelatnost obrta osigurano ukupno 14 tisuća eura - kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović na 34. gradonačelnikovom kolegiju.

Cilj donošenja odluke je samozaposlenom roditelju koji obavlja gospodarsku djelatnost obrta olakšati povratak na tržište rada nakon isteka rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta.

- Iako su u zakonu zaposlene i samozaposlene osobe deklaratorno izjednačene, u praksi to nije slučaj, jer obrtnici plaćaju manje doprinose te im je stoga naknada plaće tijekom korištenja roditeljskih prava znatno niža od zaposlenih osoba. Stoga se može reći da ovakva državna praksa posebno onemogućuje roditelje da koriste rodiljne, odnosno roditeljske dopuste u pravom smislu, s obzirom na to da kod realizacije prava za ovu kategoriju osoba dolazi do nepravedno malih naknada koje utječu na sve težu odluku žena obrtnica da se odluče na majčinstvo - kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Kako stoji u obrazloženju prijedloga odluke, dodatni problem je utvrđivanje naknade plaće kod paušalnog obrta, koji je iz brojnih razloga, trenutno jedan od najpopularnijih načina za početak bavljenja poduzetništvom mikropoduzetnika. S obzirom na to da je idealan za poduzetnike početnike, a to su najčešće osobe mlađe životne dobi, sve veći broj mladih ljudi se odlučuje na ovakav oblik poduzetništva.

Prijedlogom Odluke se predlaže da pravo na novčanu pomoć može ostvariti samozaposleni roditelj koji obavlja gospodarsku djelatnost obrta, ako ispunjava ove uvjete.

Novčana pomoć isplaćivala bi se jednokratno te se predlaže da bude u visini prosječne mjesečne rodiljne, odnosno roditeljske naknade, isplaćene u posljednja tri mjeseca korištenja prava na rodiljni, odnosno roditeljski dopust.

Prema prijedlogu odluke, da bi osoba ostvarila pravo na novčanu pomoć, morat će poslati zahtjev za ostvarivanje tog prava u roku od 15 dana od reaktiviranja obrta, poručuju iz Grada Rijeke.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.