1 min. čitanja

Govor Blata na Korčuli postao je kulturno dobro RH!

Govor Blata na Korčuli postao je kulturno dobro RH!
Foto: Screenshot/YouTube

Blato je postalo bogatije za još jednu stavku u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske. Iz Ministarstva kulture i medija RH stiglo je Rješenje kojim se utvrđuje da Govor Blata na Korčuli ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra!

"Blatski fižuli", ustanova u kulturi, prijavili su prijedlog za upis Govora Blata na Korčuli kao nematerijalnog kulturnog dobra RH nakon čega je prijedlog prošao osnovnu proceduru pripreme za upis koja je obuhvaćala stručnu valorizaciju, pisanje teksta obrazloženja upisa i završnu odluku o upisu u čemu je sudjelovalo Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu sastavljeno od eminentnih vanjskih stručnjaka.

Rješenje doneseno 8. ožujka Govor Blata na Korčuli postavlja u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7801.

"Blatski fižuli" zahvaljuju se svima onima koji su svojim glosarima, rječnicima, pjesmama, pričama i svim ostalim oblicima djelovanja od zaborava sačuvali Govor Blata na Korčuli. Upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske priznanje je svima onima koji su radili na očuvanju blatskog govora i poticaj svima onima koji će to raditi u budućnosti.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.