GOTOVO JE! Sueski kanal je “odčepljen”, Ever Given opet plovi

SUEZ – Prije nekoliko minuta na službenoj stranici Sueskog kanala objavljena je informacija, ali i video koji potvrđuju da je golemi kontejnerski brod, koji je gotovo tjedan dana zatvorio žilu kucavicu pomorskog prometa, napokon oslobođen.

Da je brod zaplovio, potvrdila je i stranica za praćenje brodova Vessel Finder.

Spasilački napori uslijedili su kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi dao nalog za deblokadom jednotračnog prolaza za vrijeme plime prethodnu noć i naredio pripreme za moguće uklanjanje nekih od 18.300 brodskih kontejnera ako napori za pomicanju broda ne uspiju. Srećom, čini se da su napori ipak urodili plodom. U objavi na Facebooku, egipatski predsjednik se zahvalio se Egipćanima “koji su tehnički i praktično pridonijeli okončanju” krize u Sueskom kanalu

Predsjednik Uprave Sueskog kanala Osama Rabie izjavio je da su Egipćani zaslužni za 98 posto svih napora za odsukavanjem Ever Givena. Kazao je da je u oslobađanju golemog kontejneraša sudjelovalo 15 egipatskih plovila koja spadaju pod Upravu Sueskog kanala, uključujući 12 tegljača i dva bagera. Rabie je pohvalio napore vuče dva egipatska tegljača u vlasništvu Abdel-Hamida Youssefa i Mostafe Mahmouda, koji prvi put sudjeluju u operacijama tegljenja.

Gotovo 400 brodova s obje strane kanala proteklih tjedan dana čekalo je oslobađanje kanala, a jedan dio njih odlučio krenuti starom pomorskom rutom oko Rta dobre nade, koja prodžava plovidbu za gotovo dva tjedna.

Sueski kanal dug je 190 km i njime prolazi 10 posto međunarodnog komercijalnog pomorskog prometa te je svaki dan blokade proizvodio goleme gubitke i kašnjenja.

Osiguravajuća kuća Allianz procijenila je u petak da svaki dan blokade može nositi gubitak između šest i 10 milijardi dolara.

Prema procjeni Uprave Sueskog kanala, proći će više od tjedan dana da i uz kontinuiranu danonoćnu plovidbu svi brodovi koji su na čekanju, kanalom i prođu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasukao se zbog ljudske pogreške? Jurman: “Vozio je brzinom većom od uobičajene”
Golemi Ever Given napokon pomaknut s mjesta!