3 min. čitanja

Gošća restorana u Kornatima: "Konobar mi sinoć nudio prstace, a policijsko plovilo 50 m dalje!"

Gošća restorana u Kornatima: "Konobar mi sinoć nudio prstace, a policijsko plovilo 50 m dalje!"
Foto: Arhiv / Facebook / Screenshot

Društvenim mrežama širi se status gošće koja je imala priliku, sinoć sjesti u jedan kornatski restoran, gdje se, kako kaže, naočigled policije, gostima se otvoreno nude zabranjeni prstaci!

- Sjela sinoć s gostima u restoran, jedan od mooring spotova u Nacionalnom parku Kornati. Raj na zemlji kakav je, nudi i vrhunski gastro užitak, cvrkuću brošure. Šta ćete za popit šta ćete za priidiš, e za glavno jelo preporučio bih Vam prstace. It iz forbidn bat veri dilišs. Točno ovako priča lola s Kornata. Naglasak makedonski, crnogorski, bosanski, nisam vična prepoznavanju. Toliko važna nisam da zabranim gostima da naruče što žele jesti, ali jesam barem toliko da kliknem na web inspektorata. U slast! - kaže gošća, koja je inače po struci novinar i jako dobro zna što je zabranjeno, a što ne.

Foto: Facebook / Screenshot

Jedna komentatorica savjetovala je: "Ja bi zvala policiju, ipak je to u kaznenon zakonu, članak 200. pa neka mu dođe racija"

Na to je novinarka koja je bila gošća u kornatskom restoranu, napisala.

- Promislila sam...ali nekako mi je intuicija rekla da lik sigurno ima neke veze, s obzirom da je policijsko plovilo vezano 50 m na mulu istočnije. Ne virujem da sam prva koja je ovo primijetila.

Nažalost, nije tajna da dalmatinski restorani, pogotovo otočni znaju gostima nuditi zabranjene prstace, kao i ribu koja se prodaje dok je u mrijestu ili joj je zabranjen izlov, no ovu priču nismo mogli neovisno provjeriti, pošto gošća nije navela o kojem se restoranu radi, a i, moli za anonimnost zbog vlastite sigurnosti i posla kojeg obavlja.

Inače, izlovljavanje prstaca je zabranjeno od 1995. godine, prvenstveno zbog toga što te školjke žive u šupljinama u stijenama, a krivolovci, kako bi došli do prstaca, moraju razbijati stijene, pri tome koriste teške čekiće, ali i pikamere, i pri tome uništavaju cijeli osjetljivi ekosistem i rade nepopravljivu štetu.

Foto: Arhiv

Naravno, na službenim jelovnicima nećete nigdje pronaći prstace, ali osoblje više ili manje diskretno, ovisno o tome koliko su sigurni u vas, znat će vam prišapnuti da ih ima.

Izlov i prodaja ove zaštićene školjke kažnjiv je po više zakona i to kaznenom, zakonu u morskom ribarstvu i zakonu o zaštiti prirode. Kazneni zakon, pak, predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora od godine dana. Prema zakonu o morskom ribarstvu kažnjivo je već posjedovanje prstaca!

Ako znate za ovakav slučaj, molimo vas, dojavite nam ime restorana, njegovu lokaciju, snimite događaj ako možete, te svakako prijavite slučaj Državnom inspektoratu i policiji.

A na pitanje kolegici novinarki je li ovo i sama prijavila, kaže:

- Imenom i prezimenom i pomorskoj policiji i web aplikacijom drzavnom inspektoratu!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

PRSTACI Evo zašto su zakonom zabranjena delicija | | Morski HR
Prstaci su zanimljiva tema za razgovor brojnih ljudi. Od ljubitelja gastronomije koji ovog školjkaša smatraju najcjenjenijom vrstom u kulinarstvu pa do biologa, ekologa i ostalih znanstvenika koji se
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.