2 min. čitanja

GOLEMI PROJEKT LUKE OMIŠ Naziru se obrisi nove obale koja će se povezati s Bračom

GOLEMI PROJEKT LUKE OMIŠ Naziru se obrisi nove obale koja će se povezati s Bračom
Foto: EdoStuff Aviation / Youtube / Screenshot

OMIŠ - U Omišu teče druga faza uređenja luke, trenutno možda i najvećeg infrastrukturnog projekta na obali Splitsko-dalmatinske županije, koji košta gotovo 13 milijuna eura.

Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja luke Omiš čime će se osigurati optimalni uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine i uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirama na otoku Braču.

Nova luka će Omišanima donijeti više od 300 novih metara operativne obale te novo katamaransko pristanište, sezonski vez za 40 nautičkih plovila i uređenje 60 komunalnih vezova. 

Lokacija zahvata II. faze izgradnje proteže se od postojećeg gata (istočni kraj Fošala) prema jugoistoku uz DC8 do Puta Skalica. Proširenjem postojeće luke kopnena površina se povećava s oko 1.250 m2 na gotovo 10.000 m2. Nova luka sastojat će se od kopnenog dijela i morskog akvatorija, povećat će se na ukupno 745 m obale za privez unutar zaštićenog akvatorija te na još 280 m obale za privez na vanjskom lukobranu.

Planirane aktivnosti uključuju radove na sljedećim obalnim građevinama:

  • Obalna linija A – izgradnjom obalne linije A, ukupne dužine približno 300 m, dobit će se nova obalna linija ukupne širine 10m sa pojasom zelenila.
  • Obalna linija B – nova obalna linija B realizira se kao nasuta građevina uz istočnu stranu postojećeg gata, približno okomito na novu obalnu liniju A.
  • Obalna linija C – produženje postojećeg gata u ukupnoj dužini od 35,74 m planirano je u smjeru pružanja postojećeg gata prema kopnu. Sa sjeverozapadne strane produženja dobiva se nova privezna obalna linija sa širinom operativne obale u iznosu od 4,75 m, dok je jugoistočna strana produženja zaštićena obrambenim kamenometom i nema karakter privezne obale.
  • Aktivnosti opremanja (uključuju arhitekturno uređenje, instalaciju vodovoda i odvodnje, ugradnju elektroinstalacija, te hortikulturno uređenje i navodnjavanje te stavljanje u funkciju svih komponenti nužnih za neometano funkcioniranje luke

Planirano je i uređenje dužobalnog pojasa proširenjem postojeće obale, šetnice i obalnog zida za sezonski prihvat plovila ukupne dužine 267 metara dok će ukupna površina nove građevine iznositi 7.435 m2.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 6.747.145,91 EUR (50.836.370,93 KN), od kojih je 5.735.074,03 EUR (43.210.915,29 KN) osigurala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.