2 min. čitanja

Goldman Sachs procjenjuje: "Cijene plina u Europi trebale bi se ove zime prepoloviti!"

Goldman Sachs procjenjuje: "Cijene plina u Europi trebale bi se ove zime prepoloviti!"

Europske zemlje mogu izdržati rusko smanjenje dotoka plina ove zime jer su glavobolje u opskrbi možda "uspješno riješene", pokazuje analiza vodeće američke banke Goldman Sachs. Banka procjenjuje da će se cijene plina ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

Goldman je u utorak objavio procjenu da očekuje kako će europske veleprodajne cijene prirodnog plina pasti s oko 215 eura megavatsata na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine, pod pretpostavkom tipičnih zimskih vremenskih uvjeta. To je znatno ispod prethodno predviđenih 213 eura, prenosi The Guardian.

Europske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta plina prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz plinovod Sjeverni tok 1, a mahnita potraga za plinom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cijenu energenta u nebesa. Ovog je mjeseca Gazprom produžio obustavu protoka plina kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje.

Analitičari Goldman Sachsa kažu: "Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Europu bez ikakvog ruskog plina. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama. To je zagonetka koju je Europa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za plinom unutar Europe i među kupcima (ukapljenog prirodnog plina - LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha".

Analitičari Goldman Sachsa očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja listopada, više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. studenog za cijelu EU.

Europske vlade nadaju se kreirati situaciju ublažavanja udara nestašice plina u slučaju da se opskrba iz Rusije prekine tijekom zime. Od poduzeća i potrošača također se traži da smanje korištenje energije.

U Goldman Sachsu kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti ostati popunjeni više od 20 posto do kraja ožujka iduće godine. "To će, po našem mišljenju, pripremiti teren za osjećaj hitnosti da se radikalno smanji potražnja za koju trenutačno vidimo da će biti postupno zamijenjena osjećajem tržišnog olakšanja jer se uspjelo prebroditi zimu", kažu analitičari.

U utorak je dokument koji je procurio otkrio da EU odustaje od nametanja gornje granice cijena ruskog plina, odnosno ograničenja cijene, ali i da nastavlja s iznenadnim porezima na ‘višak‘ dobiti, odnosno na ekstraprofit energetskih kompanija.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.