1 min. čitanja

Godišnjica je rođenja kipara, slikara i karikaturista Ivana Mirkovića - Muzej grada Splita restaurira njegove karikature

Godišnjica je rođenja kipara, slikara i karikaturista Ivana Mirkovića - Muzej grada Splita restaurira njegove karikature
Foto: Muzej grada Splita

Danas je 130. godišnjica rođenja kipara, slikara i karikaturista Ivana Mirkovića koji je rođen na današnji dan 1893. godine u Pagu, a veći dio svog života je proveo u Splitu. Bio je slikar, kipar i karikaturist, a osobito je poznat po gipsanim skulpturama - karikaturama koje su najčešće bile obojene, podsjetili su iz Muzeja grada Splita.

U fundusu Muzeja grada Splita nalaze se dva gipsana odljeva karikature dr. Ive Tartaglie, a neobojenoj se, zbog karakteristika materijala od kojeg je izrađena, odvojila glava od tijela.

Restaurator Muzeja grada Splita, Josip prihvatio se zadatka pa je prvo zalijepio odvojene dijelove polivinil acetatnim i pH neutralnim ljepilom Jade 403, a zatim popunio preostale šupljine novim gipsom. Nakon toga na red je došlo uglađivanje i obrada površina na kojima je vidljiv novi sloj gipsa. Cijeli proces, kao i finalni rezultat možete pogledati na fotografijama, opisali su iz Muzeja.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.