Globalno zatopljenje u korist Rusiji – Putin: „Sjeverna ruta do 2025. deseterostruko prometnija“

MOSKVA – Opseg prometa tereta duž Sjeverne rute Arktičkog oceana povećat će 10 puta i iznosit će 80 milijuna tona do 2025. godine, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini 1. ožujka.

Photo: Kreml.ru

Putin je istaknuo kako će ruta biti ključ za razvoj ruskog Arktika i Dalekog istoka:

– Naš je cilj učiniti ga zaista globalnim i konkurentnim prometnim pravcem. Dopustite mi da vas podsjetim kako je Sjeverni pomorski put aktivnije bio korišten u sovjetskim vremenima u odnosu na to kako ga koristimo do sad. Svakako ćemo učiniti sve da duž ove rute izgradimo infrastrukturu kojom ćemo doseći nove horizonte – rekao je Putin.

Sjeverna ruta, koja je mnogo kraća alternativa Sueskom kanalu, dobiva na važnosti uslijed smanjenja leda na Arktiku i dizajna novih komercijalnih brodova koji razgrađuju led, što omogućuje i komercijalnu održivost obilnih arktičkih prirodnih izvora energije, prenosi World Maritime News.

Sjeverni plovni put – Sjeverni morski put (označen crveno) i alternativni put, plavo označen, koji ide kroz Sueski kanal / Izvor: Wikimedia

– Nastavljamo našu proaktivnu politiku za privlačenje investicija i stvaranje društvenih i ekonomskih centara za rast na Dalekom Istoku Rusije – dodao je Putin.

– Na Arktiku je pokrenut niz velikih industrijskih projekata. U skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. Jačamo istraživanje, transport, plovidbu i vojnu infrastrukturu, za koju se očekuje da će jamčiti interese Rusije u ovoj strateškoj regiji. Rusija gradi najsuvremenije nuklearne ledenjake. Imali smo najmoćniju flotu ledolomaca na svijetu, i to će ostati tako – zaključuje ruski predsjednik.

Tijekom 2017. godine Sjevernom rutom ostvaren je rekordan promet roba od 9,7 milijuna tona tereta.

Putin nacionalizirao isporuke nafte i pomorske aktivnosti preko Arktika

I.B./World Maritime News