Globalno piratstvo ostaje na najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća

Globalno piratstvo i oružane pljačke u pomorskoj industriji na najnižoj su razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Međunarodni pomorski ured (IMB) u svojem izvješću za prvih devet mjeseci 2022. izvijestio je o najnižoj zabilježenoj brojci u posljednja tri desetljeća. Organizacija, koja prati piratstvo i koordinira prijavljivanje izgreda vlastima, međutim upozorava regionalne i međunarodne igrače da održe svoje napore u sprječavanju piratstva.

Najnovije globalno tromjesečno izvješće IMB-a detaljno opisuje 90 incidenata piratstva i oružane pljačke brodova u prvih devet mjeseci 2022. godine, za koje su rekli da su dosegli najniže razine od 1992. godine. Prijavljeni incidenti pali su za dodatnih sedam posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine kada je IMB primio ukupno 97 izvješća s brodova.

Međutim, naglašavajući potrebu za daljnjim djelovanjem, broj plovila na koja su se pirati uspjeli ukrcati ostao je isti i ove je godine iznosio 85 u odnosu na prošlu godinu. Pirati su 2022. bili uspješni u pristupu plovilima u 95 posto prijavljenih incidenata. Broj članova posade koje su uzeli za taoce povećao se na 27 ove godine u odnosu na osam 2021.

Opasnost za posadu bila je gotovo jednaka između brodova na sidru (40 incidenata) u odnosu na one koji su u plovidbi (37 incidenata). Najmanje prijava (13) stiglo je s privezanih plovila. Brodovi za rasute terete su najranjivija vrsta plovila koja je pretrpjela gotovo polovicu prijavljenih napada (40) ove godine. Slijede ih tankeri s 23 zabilježena napada, dok su najmanji broj napada u izvješću (10) pretrpjeli kontejneraši.

Ilustracija: IMB

Opada broj napada u Africi, ali raste u Singapurskom tjesnacu

Lokalne inicijative u kombinaciji s povećanom međunarodnom prisutnošću pridonijele su kontinuiranom padu izvješća o napadima u Gvinejskom zaljevu. IMB izvještava o značajnom padu broja prijavljenih incidenata u regiji izvan zapadne Afrike, koja se prema organizaciji "pojavila kao najveće svjetsko žarište piratstva posljednjih godina". IMB je do sada ove godine zaprimio samo 13 izvješća iz Gvinejskog zaljeva, u usporedbi s 27 u 2021. i 46 u 2020. godini.

- Pohvaljujemo napore obalnih vlasti Gvinejskog zaljeva. Iako je pad dobrodošao, kontinuirani napori obalnih vlasti i nazočnost međunarodnih mornarica i dalje su ključni za zaštitu pomoraca i dugoročnog regionalnog i međunarodnog pomorskog i trgovinskog prometa - izjavio je Michael Howlett, ravnatelj IMB-a.

Iako je Gvinejski zaljev zabilježio kontinuirani pad izvješća, incidenti u Singapurskom tjesnacu rastu za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Podaci IMB-a pokazuju da su se u odnosu na 21 brod prošle godine, pirati ove godine uspjeli ukrcati na 31 brod. U najmanje 16 incidenata posada je izvijestila da napadači imaju oružje, ali su u većini slučajeva opljačkali brodske trgovine i imovinu, te otišli kad su otkriveni.

D.G.