2 min. čitanja

Glavni vatrogasni zapovjednik: "Po svemu sudeći, požari su podmetnuti!"

Glavni vatrogasni zapovjednik: "Po svemu sudeći, požari su podmetnuti!"
Foto: HRT / Screenshot

Požar na području Podi kod šibenske Dubrave pod nadzorom je vatrogasaca te je jedan dio snaga usmjeren na gašenje požara na Vodičkoj obilaznici. Vatrogasci ostaju cijelu noć na terenu, a zračne snage su udaljene s požarišta.

S požarišta su se udaljile sve zračne snage, otvorena je cesta od Jadranske magistrale prema Srimi te je ostala zatvorena još jedino cesta D-27, tzv. benkovačka cesta prema Gaćelezima, javlja policija.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za HRT rekao da je riječ o tri odvojena požara na vodičkoj zaobilaznici, kod Hacijende i u Podima.

Situacija je puno stabilnija, zaustavljeno je širenje požara prema Jadriji - nije prebacio Jadransku magistralu i ono što je najvažnije, nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca", rekao je.

Požar nastao na dva mjesta, udaljena 50 metara jedan od drugog!

Tucaković je dodao da je vatra u jednom trenutku prijetila kućama u naselju Bogdanovići, ali nadljudskim naporima vatrogasaca i posade kanadera čelo požara je zaustavljeno i sada se gase rubni dijelovi. Još će biti posla za vatrogasce i pilote.

Tucaković se osvrnuo na požar na dubrovačkom području, u čijem je gašenju smrtno stradao 42-godišnji vatrogasac. Rekao je da je ovo tužan dan za vatrogasce.

- Sve okolnosti koje su dovele do ovoga su bile teške - promjena smjera vjetra, veliki plamen, nepristupačan teren - rekao je.

Tucaković kaže da su, prema dostupnim informacijama, po svemu sudeći, požari podmetnuti, s obzirom na to da se radi o dva mjesta koja su udaljena 50-ak metara jedno od drugoga, to istražuje policija. Pozvao je sve da budu oprezni s vatrom, da svatko tko primijeti nekoga da se igra vatrom, pali nešto ili se igra otvorenim plamenom, da se to prijavi policiji ili vatrogascima.

- Svi zajedno se moramo potruditi i dati još više napora da do požara i ne dođe. Zaista, molim sve da budu na oprezu i da ne pale vatru - rekao je.

Osvrnuo se na kazne za one koji podmeću požare koje trenutno iznose 15.000 - 150.000 kn, kao i zatvorske kazne, no uvijek poziva na još veće i strože kazne te kaže da treba učiniti sve da do požara ni ne dođe, kao što treba voditi računa i o preventivnim mjerama.

"Čeka nas još požara, čeka nas još teških dana"

Na pitanje hoće li se vatrogasni sustav morati dodatno prilagođavati zbog sve ekstremnijih vremenskih uvjeta, Tucaković je rekao da se svaki dan vidi da je vatrogasni poziv vrlo izazovan, težak, neizvjestan, jer kada odete na intervenciju, ne znate hoćete li se vratiti.

- Što više tehnike, što više ljudi na požarištu, sa što više snaga, u što kraćem vremenu. Trebat ćemo voditi računa i o tome da naši kanaderi budu opremljeni retardantima koje bi trebalo koristiti jer vidimo da dolaze sve ekstremnija ljeta, sve veća suša i da ćemo morati djelovati i takvim sredstvima za gašenje koja moramo i nabaviti - dodao je.

Tucaković kaže da naša požarna sezona traje cijelu godinu, imamo preko 70% više požara raslinja, gubitak života, 20-ak oštećenih kuća i sezona je vrlo teška.

- Prema najavama prognostičara, očekuje nas još jedno sušno razdoblje, čeka nas još požara, čeka nas još teških dana - zaključio je za HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.