GLAVNI TAJNIK UN-a iz Glasgowa: “Dosta tretiranja prirode kao zahoda – Sami si kopamo grob!”

GLASGOW – U škotskom Glagowu traje dugoočekivana i još dulje najavljivana UN-ova konferencija o klimatskim promjenama na koju su svjetski čelnici došli puni obećanja i pozitivnih poruka, no malo tko od njih je i pokrenuo promjene u svojim zemljama. Na konferenciji se nije pojavila Kina kao najveći zagađivač, a izostao je dolazak i predstavnika Rusije, zemlje koja živi od prodaje fosilnih sirovina.

Posebno je odjeknula poruka glavnog tajnika UN-a Antonia Gutteresa koji je na otvaranju konferencije ponovno pozvao na hitnu akciju smanjenja emisije stakleničkih plinova.

– Naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo do ruba. Ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže: dosta. Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je paljenja i bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo svoje grobove – poručio je u svom govoru tajnik UN-a Guterres naglasivši kako zadnji izvještaji govore da se Zemlja nekontrolirano zagrijava i tako približava povećanju globalne temperature od kataklizmička 3 stupnja.

Povećanje globalne temperature otopit će dio ledenjaka, koji rapidno nestaju posljednjih desetljeća, što potvrđuje i jučer objavljeno istraživanje prema kojem je topljenje 3,5 bilijuna tona leda na Greenlandu u proteklom desetljeću podignulo razinu mora za jedan centimetar.

Nekontrolirano ispuštanje stakleničkih plinova u ionako zagušenu atmosferu samo će ubrzati ono što se već događa – porast razine mora. Prema izvješću Climate Centrala, otprilike 385 milijuna ljudi trenutačno živi na područjima koja će biti poplavljena, čak i ako se smanje emisije stakleničkih plinova.

Podigne li se temperatura planeta za 3 stupnja plima će progutati obalni pojas na kojem živi više od 800 milijuna ljudi, među kojima su i hrvatski obalni gradovi.

Prvi na udaru Zadar, Split, Pula

O tome smo već pisali u nekoliko navrata, no nije na odmet podsjetiti javnost na gorku sudbinu. U slučaju porasta globalne temperature od 3 stupnja, Split bi bio poplavljen do katedrale svetog Duje, u Puli bi se razina mora podignula do Foruma, a Zadar bi bio gotovo cijeli potopljen.

Foto: Climate Central / Screenshot

Čak je i svemirska agencija NASA u kolovozu objavila interaktivnu kartu koja prikazuje koliko će se u idućim desetljećima u pojedinim dijelovima Zemlje podići razina mora.

Prema njihovoj projekciji, ukoliko se Zemlja nastavi zagrijavati ovim tempom, razina Jadranskog mora do 2050. godine narast će za 20 centimetara, a do 2100. za čak 60 centimetara. Do 2150. godine razina mora bi u tom slučaju porasla za 98 centimetara.

Zar još postoji netko tko misli da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje planeta tek puka teorija zavjere? Promotrite promjene u svom okolišu pa razmislite još jednom.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NASA OBJAVILA Do kraja stoljeća većina obalnih gradova na Jadranu biti će potopljena