2 min. čitanja

Glavni dio berbe mandarina u dolini Neretve je završio - Troškovi enormno veliki

Glavni dio berbe mandarina u dolini Neretve je završio -  Troškovi enormno veliki
Foto: Pixabay/Ilustracija

Glavni dio sezone berbe mandarina je u dolini Neretve završio. Prema procjenama, ubrano je malo više od 35 tisuća tona, od čega su najveći dio otkupili veliki centri.

U tijeku je berba kasnijih sorti i sve popularnija proizvodnja prirodnog soka od mandarina. Berba, koja traje od rujna, privodi se kraju.

- Ja sam Zoranu pobrala, a ovo sad ode imam nešto pomiješane sorte pa berem kako koja dozrijeva - rekla je Draga Šešelj iz Podgradine.

Na stablima su još najkasnije sorta. Plodovi s ove plantaže odlaze na slovensko tržište.

- Vozim po cijeloj Sloveniji: Celje, Maribor, Ljubljana, pa dolje na more isto Kopar, Izola, Piran, Portorož. Sve smo pokrili - izjavio je Matko Šamić iz Opuzena.

Pokrili su, kažu, i domaća i strana tržišta, sve osim svojih troškova, koji su ove godine bili enormno veliki. Vremenske neprilike utjecale su na cijenu proizvoda. Prosječno 3 kune po kilogramu za mandarinu prve klase za njih je ipak malo.

- Ispod bar četiri kune nije smjela biti. Kad sve zbrojimo, gorivo i ostatke. Veliki su ulozi, u tome je i problem - kazao je Živko Salacan iz Opuzena.

Velike temperature mogu naštetiti proizvodu.

- Moglo je biti i gore. Ona temperatura koja je bila od 35 stupnjeva prvog studenog, to je katastrofa. Roba nije mogla opstati, trunila je i tako. To su ogromni problemi. Prodaja sedam tisuća tona na malome prostoru je veliko zadovoljstvo - rekao je Gradimir Šešelj, proizvođač i otkupljivač.

Neretvanska mandarina jedina je na europskom tržištu u listopadu pa konkurencije zapravo nema. Sve je popularniji sok od mandarine, radi se od krupnijih plodova, na kraju berbe.

- Mi smo dosad preradili nekih sto tisuća kilograma mandarine ili sto tona što bi na kraju završilo na otpadu - kazao je Josip Tutavac iz Opuzena.

Sok od mandarine kojeg piju svi.

- To su prije, naznačeno je u novinama pile jedino bogate obitelji u Engleskoj. Ispada da smo i mi sad bogati jer imamo taj sok pa ga pijemo - izjavio je Davor Popić iz Opuzena.

Na kraju još jedne sezone zadovoljni su što je Neretva i ove godine kupce opskrbila vitaminima te se nadaju da će iduća biti uspješnija, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.