2 min. čitanja

GDJE SU SLUŽBE KONTROLE JADRANA? "Svitla gore cilu noć, isključen im obavezni sustav identifikacije!"

GDJE SU SLUŽBE KONTROLE JADRANA? "Svitla gore cilu noć, isključen im obavezni sustav identifikacije!"
Foto: Čitatelj

Zadarski akvatorij ovih dana, točnije noći, svijetli kao Las Vegas. I nije to, nažalost jedinstven slučaj. Pisali smo, naime već, kako ribari bez ikakvog ograničenja rasvjetljavaju more na području Lastova i Biševa koji žele biti zaštićeno područje tamnog neba.

- Svitla upaljena ( ona 2 najdalja ), AIS (Automatic Identification System = obavezni sustav za automatsku identifikaciju) isključen. Slikano iz Sali. Bude ih po 40-50 od Male Lavdare do Zverinca! Ja mislin jedini kanal dozvoljen za plivarice, pa ti ulovi 2 kg liganja za doma kad ovi potamane sve od 5-10 deka. Sramota od države i zakona njenih - kaže rezignirani otočanin koji obrazlaže i gdje su službe koje bi trebale nadzirati Jadran, pa tako bilježi:

Mještani se snalaze sami: "Susjeda skupilo auto, a na otoku ni kapetana ni policije!"

- 04.12.2023. u 10:00h u Salima na rivi vezan policijski brod iz Zadra i brod kapetanije iz Zadra.

01.02.2023. mog susjeda skupilo auto, ni kapetanije ni policije. Vozio ga jedan iz mjesta sa svojim brodom. Nije preživio nažalost, možda bi, da su poslali npr. onu formulu od broda carine ili obalne straže iz Zadra.

Naš brod od kapetanije je bio u remontu jer je stradao od bure. Eto tako funkcionira sistem, a hvale se stalno brzim brodovima za hitnoće, pogotovo u vezi otoka - kazuje ljutiti otočanin i napominje kako u zadaraskoj luci desetak državnih službi imaju privezan brod, te se pita "što to pobogu oni rade"?

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Lastovo i Biševo žele biti parkovi tamnog neba, a zbog neograničenog osvjetljenja ribara, akvatorij izgleda kao Las Vegas!
Otoci Lastovo i Biševo su u procesu evaluacije za proglašenje Parka tamnog neba, no čini se da bi im veliku smetnju u ovom procesu mogli raditi ribari koji toliko snažno osvjetljavaju akvatorij za vrijeme pomrčine mjeseca, da to izgleda upravo ovako, kako je na gornjoj fotografiji. - Kažu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.