1 min. čitanja

Gdje je nestalo 2.500.000 km2 leda? - Ove se godine događa nešto ekstremno na Antarktici

Gdje je nestalo 2.500.000 km2 leda? - Ove se godine događa nešto ekstremno na Antarktici
Foto: Pixabay

Antarktički sezonski morski led koji se satelitski prati od 1979. godine dosad nije pokazao veće znakove oscilacije, a na vrhuncu koji je bio 2014. godine površina je znala prijeći i 20.000.000 km2. Međutim, ove se godine događa nešto ekstremno.

Za razliku od morskog leda na Arktiku koji pokazuje konstantan trend opadanja gledajući po dekadama, s Antarktikom to nije bio slučaj, a u posljednjih 10-ak godina imali smo i neke godine s leda daleko više od prosjeka. Ipak, oscilacije u oba smjera nisu bila ekstremne kao ove sezone, piše Istramet.

Foto: Pixabay

Pritom treba napomenuti kako je površina pod ledom u periodu 2011.-2020. bila neznatno viša u odnosu na 1979.-1990. što je vrlo zanimljivo. Možemo slobodno reći kako je antarktički morski led dosad pokazivao znakove otpornosti prema globalnom zatopljenju.

Gledajući grafički prikaz površine pod ledom zaista izgleda kao da je riječ o grešci u podacima, međutim nije! Ova godina ide nekim svojim putem još od svibnja kada je sezonski oporavak leda bio vrlo spor. Neobično spori rast leda protegao se i kroz iduća 2,5 mjeseca, stoga prema američkoj Agenciji za snijeg i led trenutno za datum “nedostaje” gotovo 2.500.000 km2 površine pod ledom.

Ekstremna situacija na Antarktici, izvor: NSIDC

Na Arktiku je stanje nešto bolje, međutim vrhunac sezonskog ljetnog topljenja morskog leda tek pristiže te se minimum očekuje u rujnu, piše Istramet.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.