GDJE JE “IVANA”? Sve spremno za veliku potragu

Peti je dan otkako se ne zna gdje je najveća Ivana u Hrvatskoj. Inina plinska platforma Ivana D nestala je uslijed jakog nevremena u subotu poslijepodne.

Iako to još nije potvrđeno, najizgledniji scenarij govori kako se Ivana, u naletu velikih valova i orkanskog juga otkačila od svog postolja, prevrnula se i potonula.

Ako to vremenski uvjeti dopuste, u četvrtak ujutro bi u potragu za njom trebali krenuti lučka kapetanija, Ina i ostale službe, piše Dnevnik.hr.

Robotska ronilica tražit će Ivanu

Na brod, koji će isploviti do mjesta gdje se Ivana nalazila, već je instalirana robotska ronilica. Ona izgleda poput podvodnog drona, a zaronit će na dubinu od 40 metara te pretražiti podmorje, gdje bi Ivana trebala i biti.

– Ona ima videosnimku iz koje mi možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, možemo vidjeti koje je stanje i koje korake moramo dalje poduzeti – objašnjava Tvrtko Perković iz Ine.

U sličnim potragama sudjelovao je i kapetan duge plovidbe Špiro Roguljić. Po njegovom mišljenju, na tu dubinu od 40 metara nije ni potrebno slati robota, budući da to mogu odraditi i ronioci sami.

– Smatram da je platforma potonula u samoj blizini maksimalno, 300 do 400 metara od samog mjesta gdje se nalazila – kaže kapetan Roguljić.

Jesu li platforme sigurne?

Slučaj nestanka Ivane D potegnuo je pitanje sigurnosti na Ininim plinskim platformama. Od njih 20 samo dvije su nastanjene, a na njima radi oko 40 ljudi. Ako je potonula Ivana D, tko kaže da neće neka druga? Želimir Šikonja iz Hrvatske udruge naftaša i geologa godinama je radio u Ini i brinuo upravo o takvim postrojenjima.

– Ivana D je jedna od prvih platformi koja je puštena. Ona je mala platforma. Sve platforme se nalaze na nogama, a ona se nalazi na jednoj nozi, a ostale se nalaze na tri ili četiri noge, tako da su puno puno stabilnije. Ivana D je teška oko 500 tona, a Ivana A oko 2500 tona – objašnjava Šikonja.

Ivana A nalazi se pet kilometara od Ivane D. Na njoj se, unatoč jakom jugu, i danas normalno radi, javlja Dnevnik.hr.

– Vremenski uvjeti su u smirivanju, a trenutno su na moru valovi visine oko dva metra. svi naši djelatnici se osjećaju sigurno – rekao je nadzornik platformi Ivan Grdić.

”Održavanje nije razlog nesreće”

Tko je zakazao u cijeloj priči tek se treba utvrditi. Ivana D je zadnji put održavana prije dva mjeseca.

– Održavanje nije razlog ove nesreće. Korozija definitivno nije razlog tome, mi imamo sva ispitivanja na koroziju koja su recentna – kaže Tvrtko Perković.

– Ja u ovom trenutku odgovornost vidim u ekstremno lošim vremenskim prilikama koje su dovele do toga da ta konstrukcija popusti i nestane u Jadranu – poručuje ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Dok se čeka rasplet ove, u najmanju ruku, bizarne i nesvakidašnje potrage, na društvenim mrežama već su se javili oni koji znaju gdje je Ivana D, pa ju se tako na jednom internetskom oglasniku može već i “kupiti”, za cijenu od 100 milijuna kuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nestaloj platformi upravo istječe vijek valjanosti – U listopadu dobila dozvolu za siguran rad!
DOZNAJEMO Potraga za INA-inom platformom u četvrtak – Ima sigurnosne ventile 50 m ispod dna
INA: “Šaljemo robotsku ronilicu do pozicije platforme!”
INA: “Nestala” nam je platforma u olujnom nevremenu na sjevernom Jadranu