2 min. čitanja

GATOVE ĆE “GLUMITI” KONOPI – U splitskoj lučici Zenta našli privremeno rješenje umjesto dotrajalog mula

SPLIT – Nakon što su se u splitskoj lučici Zenta nedavno zbog dotrajalosti urušila dva segmenta mula, pri čemu su neki brodovi bili potopljeni i oštećeni, vlasnici privezanih brodica konačno će moći mirnije spavati, piše Slobodna Dalmacija.

Djelatnici Županijske lučke uprave, koja odnedavno, po odluci Vlade RH, upravlja ovom lučicom, pronašli su, naime, privremeno rješenje koje osigurava da u slučaju daljnjeg urušavanja mulova brodice ne budu ugrožene. Ono je, pak, bilo posve izgledno jer je temeljiti pregled njihova stanja pokazao da su svi u vrlo lošem stanju, odnosno da se mogu urušiti u svakom trenutku.

– Razmišljali smo o više opcija i konačno se odlučili za dosta jednostavno privremeno rješenje, koje osigurava da u slučaju urušavanja mula brodovi ne budu povučeni na dno ili teško oštećeni.

Naime, između nosećih stupova mulova učvršćeni su debeli konopi, a zatim provedeni duž gornje strane gatova. Umjesto za mulove, brodovi će se sada vezati za te konope i tako biti zaštićeni od povlačenja ako se mul uruši – navodi Robert Andrijić, voditelj lučice Zenta, i dodaje kako su za ovu intervenciju potrošili cijeli kilometar konopa.

Naravno da je ovo samo kratkotrajno rješenje, no dobra je vijest da je i ono trajno već daleko odmaknulo, o čemu nam je više kazao ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević.

Kao nova do idućeg ljeta

– S obzirom na kritično stanje infrastrukture koje smo zatekli na Zenti, ubrzali smo sve aktivnosti kako bi se što prije krenulo u sanaciju. Projekt je upravo završen i započeli smo postupak prikupljanja ponuda za izvođenje radova, koji će biti završen do idućeg utorka, odnosno 28. listopada.

Tog dana bismo odmah izabrali i najbolju ponudu, s obzirom da po nalogu Lučke uprave Split sve ide po ubrzanom postupku zbog aktualne opasnosti za ljude i imovinu. Mislim da ćemo već u studenome krenuti s radovima, koji će obuhvatiti kompletnu promjenu mulova i potpornih stupova, te betonskih korpomorta za privez, a bit će uređen i cijeli prostor lučice do plaže Trstenik.

Oplemenit će se hortikulturno, postaviti nova rasvjeta, ugraditi mreža ormarića za struju i vodu, riva popločati kamenom… Ukupna vrijednost svih radova bit će oko 25 milijuna kuna, što je velik iznos, ali nužan jer se u lučicu desetljećima nije ništa ulagalo – kazuje Maroević.

Po njegovoj procjeni, većina planiranih radova trebala bi biti dovršena do 1. srpnja iduće godine, no s obzirom na veličinu zahvata i nepredvidive okolnosti tijekom izvođenja radova, uključujući i vremenske prilike, treba ostaviti i malu rezervu.

Maroević nam je također kazao kako je sanacija lukobrana poseban problem i još veći investicijski zalogaj.

– Za dovršenje i sanaciju lukobrana dobili smo idejno rješenje i pokrenuli postupak ishođenja građevinske dozvole, s tim da će, po našoj procjeni, vrijednost radova za te zahvate dosegnuti pedesetak milijuna kuna. No, kada se to jednom dovrši, Zenta će zasigurno biti najmodernija i najuređenija lučica na ovom području – zaključuje Maroević.

Sanacija lukobrana teška 50 milijuna kuna

– Za sanaciju lukobrana imamo idejno rješenje, a pokrenuli smo postupak ishođenja građevinske dozvole, s tim da će, po našoj procjeni, vrijednost radova tih zahvata dosegnuti 50-ak milijuna kuna – navodi Domagoj Maroević.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.