2 min. čitanja

Gala koncert najboljih klapa 56. omiškog Festivala održan u koncertnoj dvorani Hrvatski Dom u Splitu

Gala koncert najboljih klapa 56. omiškog Festivala održan u koncertnoj dvorani Hrvatski Dom u Splitu
Foto: FDK

SPLIT - U subotu, 3. prosinca u Koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu održan je Gala koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš. U predivnom ambijentu dvorane publika je uživala u nadahnutim interpretacijama devet klapa koje su proteklog ljeta na 56. po redu najvećem klapskom druženju osvojile odličja u kategorijama muških, ženskih, mješovitih i dječjih klapa.

Nastupile su: dječja klapa Sfida iz Korčule, mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela, ženske klape Fjoret iz Tučepi, Ventula iz Splita i Oželanda iz Zagreba te muške klape Dalmari iz Maribora u Sloveniji, Sagena i Stine iz Zagreba i Krunik iz Kučina. Program je obuhvaćao tradicijske pjesme i skladbe s kojima su se klape natjecale u Omišu, ali i klapske obrade popularnih pjesama. Voditeljica večeri, Edita Lučić Jelić vodeći duhovite dijaloge s pojedinim članovima opuštala je atmosferu uoči nastupa i uspostavljala interakciju klapa s publikom.

Sjajna atmosfera završila je zajedničkim nastupom klapa koje su koncert završile himnom grada Omiša „Na omiškoj stini“, u čijoj je izvedbi uživao i gradonačelnik grada Omiša Ivo Tomasović.

U pozdravnom govoru ravnatelj FDK Omiš, Mijo Stanić izrazio je nadu da ovaj, drugi po redu, Gala koncert postane tradicionalan, po uzoru na koncert koji se već 36. godina održava u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, kako bi i publika u srcu Dalmacije imala priliku svake godine slušati najbolje od najboljih. Koncertu, na žalost, nisu prisustvovali predstavnici Grada Splita ni Županije splitsko-dalmatinske. Naime, riječ je o izrazito vrijednom projektu koji na visokom profesionalnom nivou, iako se radi o amaterskim sastavima, štuje i njeguje našu dalmatinsku i hrvatsku baštinu prepoznatu od strane UNESCO-a, te bi svakako trebao biti prepoznat od strane vlasti.

Gala koncert je realiziran u suorganizaciji FDK Omiš i Koncertne dvorane Hrvatski Dom Split.

Ana Vranješ

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.