2 min. čitanja

Fregata Kanadske kraljevske mornarice uplovila u splitsku luku

Fregata Kanadske kraljevske mornarice uplovila u splitsku luku
Foto: Kristopher Wilson, USN

SPLIT - Fregata Kanadske kraljevske mornarice, kanadski brod Njegovog veličanstva (HMCS) Fredericton uplovio je u nedjelju u splitsku Gradsku luku.

Fregata Fredericton će u posjetu Splitu biti od 12. do 16. ožujka zajedno s drugim brodovima Stalne NATO-ove Pomorske skupine 2 (SNMG2) u sklopu operacije REASSURANCE, kao kanadske potpore NATO-ovim mjerama osiguranja i odvraćanja. Preostala četiri broda će u splitsku luku uploviti u ponedjeljak tijekom jutra, javlja HRT.

Kako kažu u kanadskom Veleposlanstvu, HMCS Fredericton je fregata klase Halifax koja je u službi od 1994. i može učinkovito odgovoriti na različite operativne nepredviđene situacije, kako u Kanadi tako i u inozemstvu, u ime kanadske Vlade.

Taj ratni brod je sudjelovao u nekoliko NATO misija, uključujući u dvije stalne NATO-ove pomorske skupine. Dodijeljen je kanadskim Pomorskim snagama Atlantic (MARLANT), s matičnom lukom u Halifaxu, Nova Škotska. Zapovjedni časnik HMCS Frederictona je zapovjednik Matthew Mitchell.

Iz Ministarstva obrane RH ranije su izvijestili da će skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetiti Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Grad Split u sklopu posjeta Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru.

Svi brodovi će biti vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Skupina NATO brodova Standing NATO Martime Group 2 stiže u posjet HRM-u i Splitu
Tijekom posjeta NATO brodova planirano je zajedničko uvježbavanje na moru sa pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetit će Hrvatsku ratnu mornaricu i Grad Split, u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka 2023. g…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.