2 min. čitanja

Francuzi uhitili "putnike" kruzera koji su krijumčarili rekordnu količinu kokaina

Francuzi uhitili "putnike" kruzera koji su krijumčarili rekordnu količinu kokaina
Foto: Wikimedia

Francuske vlasti potvrdile su uhićenje četiri osobe koje su plovile na kruzeru pod krinkom turista, ali koje su zapravo angažirane od strane brazilskih krijumčara droge, da bi prevozili velike količine kokaina. Iako to nije prvi put da brazilski narko karteli pokušavaju ovu metodu krijumčarenja, čini se da je to najveća količina kokaina do sada zaplijenjena s kruzera.

Kako je prvi izvijestio francuski portal La Provence, francuske vlasti u luci Marseille postale su sumnjičave prema postupcima dvojice putnika dok su se pripremali za izlazak na obalu tijekom pristajanja u luku 2. svibnja. U inače poznatoj luci za krijumčarenje droge, Francuzi su provjeravali torbe putnika koji su izlazili na obalu, kada su primijetili da se par ponaša sumnjivo.

Brod Costa Cruisesa Costa Favolosa veliki je kruzer koji prima preko 3,000 putnika ili preko 4,800 kada je pun. Brod je bio na krstarenju koje je započelo iz Savone u Italiji, a nakon pristajanja u luku u Francuskoj trebalo je isploviti u Maroko. Bio je u procesu repozicioniranja u sjevernu Europu za ljeto.

Mladić i žena navodno su se ponašali kao "ljubavnici", ali Francuzi su primijetili da imaju i veliki kovčeg koji se činio čudnim za brod koji obavlja kratki lučki poziv. Kada je par uočio provjeru torbe, navodno su se okrenuli i vratili u brod. Nedugo kasnije, žena se ponovno pojavila noseći mali ruksak. Kada su joj vlasti prišle za provjeru torbe, bacila je ruksak preko tračnica u luku.

Uzimajući ruksak, francuska policija izvijestila je o pronalasku 8,4 kg kokaina, što im je također dalo ovlasti da pretraže žensku kabinu. Tada su otkrili razmjere krijumčarskih napora koje su kasnije potvrdili putnici koji su rekli da ih je regrutirao brazilski narko kartel koji je osigurao kabine i pokrio njihove troškove.

Pretražujući kabinu, policija je otkrila informacije koje su ih dovele do druge kabine i da su se četiri osobe ukrcale na kruzer u Brazilu. Brod je bio na 18-dnevnom transatlantskom krstarenju, a krenuo je iz Rio de Janeira 14. travnja, sa zaustavljanjem u Salvadoru de Bahia, Recifeu, Tenerifeu, Cadizu i Barceloni prije nego što je stigao u Marseille.

Francuske vlasti priopćile su kako je pretragom dviju kabina otkriven kovčeg ispod jednog od kreveta u kojem se nalazilo dodatnih 86,4 kg kokaina. Ukupno su tako pronašli 95 kilograma procijenjenih na više od 5 milijuna dolara. To, međutim, nije bio ukupna količina koji je ukrcana na brod u Brazilu.

Kada su uhvatili dvoje putnika, policija je otkrila da su druga dvojica već bila na obali. Kasnije su se vratili na brod i uhićeni su. Policija je saznala da su ta dva putnika odnijela nenajavljenu količinu kokaina na obalu u drugom kovčegu i da im je naloženo da taj kovčeg ostave u stanu Airbnba. Kofer je već bio uklonjen iz stana kada je policija stigla tamo.

Čini se da su repozicioniranja kruzera iz Brazila u Europu na kraju sezone postala nova meta narko kartela. Prošle je godine uhićeno 10 putnika s 54 kilograma kokaina na brodu MSC Seaside kada je kruzer stigao u Valenciju u Španjolskoj nakon putovanja iz Južne Amerike. Ubrzo nakon toga otkriveno je da je brazilska policija uhitila šest putnika koji su se pokušali ukrcati na Costinu Costa Diademu u luci Santos. U tom uhićenju pronađeno je 30 kg kokaina.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.