2 min. čitanja

Francuske snage pokrenule 'veliku operaciju' u Novoj Kaledoniji, nemiri odnijeli još jedan život

Francuske snage pokrenule 'veliku operaciju' u Novoj Kaledoniji, nemiri odnijeli još jedan život
Foto: Google Earth / Twitter / Screenshot

Francuske snage pokrenule su "veliku operaciju" kako bi povratile kontrolu nad cestom koja povezuje glavni grad Nove Kaledonije Noumea s glavnom međunarodnom zračnom lukom, dok je još jedna osoba ubijena u šestoj noći nasilnih nemira.

Dužnosnici su priopćili kako je više od 600 teško naoružanih policajaca upućeno kako bi osigurali glavnu prometnicu koja povezuje glavni grad sa zračnom lukom. Letovi prema i s glavnog otoka Nove Kaledonije otkazani su od početka nemira, pa su brojni putnici jednostavno zaglavili na otoku.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin izjavio je kako je pokrenuta "velika operacija čiji je cilj potpuno povratiti kontrolu nad glavnom cestom dugom 60 kilometara" i omogućiti ponovno otvaranje zračne luke.

Gradonačelnica Noumee, Sonia Lagarde, rekla je u subotu da, iako je nasilje tijekom noći donekle ublaženo, zahvaljujući policijskom satu od 18 do 6 sati ujutro, "daleko smo od povratka u normalu".

- Situacija se ne poboljšava - upravo suprotno - unatoč svim apelima za smirenje - rekla je, opisujući Noumeu kao " grad pod opsadom".

- Šteta je nevjerojatna ... To je spektakl pustoši - poručila je.

U subotu je poginula šesta osoba, nakon razmjene vatre na jednoj od brojnih improviziranih barikada koje su blokirale ceste na otoku, izjavio je sigurnosni dužnosnik tiskovnoj agenciji AP. Još dvije osobe teško su ozlijeđene u sukobu, izvijestili su francuski mediji.

Dva policajca i još tri osobe, također su ubijeni.

Za nemire su krive gospodarska slabost, društvene napetosti i, prije svega, politička borba između uglavnom autohtonih aktivista koji se zalažu za neovisnost i pariških vlasti.

Nemiri su izbili u ponedjeljak, potaknuti planovima u Parizu o uvođenju novih pravila glasovanja koja bi mogla dati pravo glasa desecima tisuća neautohtonih stanovnika. Skupine koje se zalažu za neovisnost kažu kako bi to razvodnilo glasove autohtonih Kanaksa, koji čine oko 40 posto stanovništva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.