Francuska je zaplijenila luksuznu jahtu šefa ruskog energetskog diva i Putinova pouzdanika

Francuska vlada je u četvrtak priopćila da je zaplijenila superjahtu u vlasništvu tvrtke povezane s Igorom Sechinom, izvršnim direktorom ruskog energetskog diva Rosnefta i bliskim pouzdanikom predsjednika Vladimira Putina.

Plovilo, Amore Vero, zaplijenjeno je u brodogradilištu u La Ciotatu, u blizini Marseillea, priopćilo je francusko ministarstvo financija.

“Francuska carina izvršila je zapljenu jahte Amore Vero u La Ciotatu u sklopu provedbe sankcija Europske unije protiv Rusije”, stoji u priopćenju.

Jahta je procijenjena na 104 milijuna eura, a registrirana je na tvrtku čiji je glavni dioničar Sechin, rekli su francuski dužnosnici.

Francuski ministar financija Olivier Dussop, objavio je fotografiju jahte na Twitteru i napisao:

– U sklopu provedbe sankcija Europske unije protiv Rusije i u znak podrške Ukrajini, zaplijenili smo prvu jahtu.

https://twitter.com/olivierdussopt/status/1499316982881177601?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499316982881177601%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.france24.com%2Fen%2Feurope%2F20220303-france-seizes-luxury-yacht-of-russian-energy-boss-and-putin-confidant-sechin

Sechin se smatra jednim od najmoćnijih ljudi u Rusiji, koji je obnašao dužnost potpredsjednika vlade pod Putinom od 2008. do 2012. i održava jake veze s obavještajnim agencijama zemlje.

Francuska zapljena je uslijedila dan nakon što su njemačke vlasti oduzele jahtu njegova kolege oligarha Ališera Usmanova vrijednu 527 milijuna eura.

U međuvremenu, najmanje pet drugih superjahti u vlasništvu ruskih milijardera stiglo je na Maldive, prema podacima o praćenju brodova.

Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu koja nema ugovor o izručenju drugim državama.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivša jahta Putinova prijatelja na vezu u riječkoj luci, Ukrajinci zaprijetili: “Zapalite je!” – Kapetan: “Prodana je!”
Krenuo lov na ruske megajahte – Španjolska planira zaplijeniti sve koje su u ruskom vlasništvu?
Anonymousi hakirali poziciju Putinove jahte i “nasukali” je na okupirani Zmijski otok