2 min. čitanja

FOTO Zadarska lučka uprava izvijestila: “Broj dolazaka kruzera veći za 20%, nego rekordne 2019. godine”

ZADAR – Zadarska lučka uprava izvijestila je o broju dolazaka gostiju s kruzera do kraja lipnja ove godine. Pritom su objavili i fascinantne fotografije kruzera – jedrenjaka Royal Clipper.

U periodu od 01. siječnja do 30. lipnja 2022. godine, na područjima kojima upravlja Lučka uprava Zadar ostvareno je 41.520 dolazaka putnika s kruzerskih brodova. Od navedenog broja, 32.949 putnika ili 79% realizirano je u putničkoj luci Gaženica, dok je 8.571 gostiju (21%) posjetilo gradsku luku, putničku luku Zadar.

Ukupno je izvršeno 56 dolazaka kruzera u navedenom periodu, dok je za cijelu godinu planiran dolazak ukupno 147 brodova. Najveći broj dolazaka ostvaren je u lipnju kada je naš grad posjetilo 18.448 putnika putem 20 brodova.

U svibnju ove godine, u našu putničku luku Gaženica uplovio je i dosada najveći kruzer u povijesti ove lučke uprave: MSC Fantasia ukupne dužine od 333 metra, širine 38 metara i gazom od 8,65 m.

Prev 1of10 Next

Ono što je velika prednost naših luka je izuzetno bogat i šarolik izbor destinacija koje se gostima s kruzera nude prilikom dolaska.

Naše analize pokazuju da se najviše posjećuju gradovi i mjesta unutar naše županije. Skoro 40% gostiju posjeti centar grada Zadra, grad Nin 10%, zatim Pag, Paklenicu, Nadin, Zrmanju, Vransko jezero, Starigrad, Maslenicu itd. Vrlo čest odabir gostiju izvan naše županije je Nacionalni park Krka, te grad Šibenik.

O broju organiziranih posjeta prema destinacijama dovoljno govori podatak da su u prvih 6 mjeseci ukupno korištena 622 vozila za prijevoz gostiju na željene destinacije, od kojeg 490 se odnosi na autobuse, dok je dolaskom toplijih vremena započeo i prijevoz gostiju prema morskim destinacijama turističkim brodovima. U ovom slučaju, njihov odabir su Nacionalni park Kornati i Kukljica.

Promatrajući ukupno realiziran broj putnika s kruzera u prvih 6 mjeseci ove godine, 41.520 dolazaka, isti je ostvaren na razini od 56% usporedno s istim razdobljem rekordne 2019. godine, kada je ostvareno 73.660 dolazaka. Godina 2020. i 2021. zbog poznate situacije s COVID pandemijom nije uopće za usporedbu.

Ono što vrijedi istaknuti jest činjenica da je broj dolazaka kruzera za prvih 6 mjeseci 2022. godine, uspoređujući ga s istim razdobljem 2019. godine veći za skoro 20%. Međutim, zbog ograničenja u kapacitetima popunjenosti brodova poradi COVID pandemije, broj gostiju još uvijek nije dostigao brojke iz rekordne 2019. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.