3 min. čitanja

FOTO Zadar dobiva nove parkove i zelene otoke

FOTO Zadar dobiva nove parkove i zelene otoke
Foto: Grad Zadar

ZADAR - Kreće provedba „zelenog“ programa Grada Zadra koji obuhvaća niz komunalnih zahvata na zelenim površinama i ugradnje novih sadržaja na njima. Najavljeno je to na Kolegiju u zadarskloj Gradskoj upravi.

Jedan od prvih projekata u sklopu tog programa je uređenje parka s dječjim igralištima i ostalim javnim sadržajima na području između MO Plovanija i MO Višnjik. Grad Zadar pokrenuo je proceduru za otkup zemljišta u vlasništvu društva Odašiljači i veze d.o.o. na ukupne površine 9 220 m2. Kako su u proračunu za ovu  godinu osigurana sredstva u iznosu od 5 milijuna kuna do kraja godine planira se dovršiti i kompletna procedura vezana za otkup. Započeo je i postupak izrade projektne dokumentacije za realizaciju velikog edukativnog parka na toj čestici koja bi iduće godine trebala postati novo mjesto okupljanja i provođenja slobodnog vremena ne samo stanovnika ove gradske četvrti.

Uređenje još jednog gradskog parka između Ulice Kažimira Zankija i Puta Vrela spreman je za realizaciju. Za ovaj konkretni novi gradski park riješeni su imovinsko pravni odnosi s Hrvatskim šumama i resornim ministarstvom. Riječ je o obuhvatu šume veličine 11 500 m2 za koju je izrađen projekt krajobraznog uređenja i valorizacije zelenila, troškovnik i projekt javne rasvjete. U sklopu EU projekta „Dostupnost javnih usluga i zelenih površina za ranjive skupine (DORAS)" Sveučilište u Zadru je primjenom različitih kriterija utvrdilo da je  ovo područje najbolje za pristup zelena površina ranjivim skupinama društva. Natječaj za početak radova bit će raspisan do konca ovog mjeseca, a procijenjena vrijednost radova je 2.000.000,00 kuna.

Pročelnik Darko Kasap istaknuo je kako se na području MO Novi Bokanjac u sklopu aglomeracije izvode izvodi 3 retencijska bazena koje će po dovršetku projekta u sušnim periodima služiti kao zelene oaze i parkovi.

Konačno, na ovogodišnji poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama Grad Zadar prijavio je dva projekta. Jedan se odnosi na parterno uređenje Rive ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna, a drugi na zelene otoke na 24 lokacije od čega 7 na otocima koji se planiraju realizirati u sljedećoj godini. Planira se sadnja pojedinačnih stabala i drvoreda kao doprinos razvoju „zelene infrastrukture“ u Zadru.

- Ovi projekti, kao komunalni zahvati, usporedivi su s projektima uređenja obalnog pojasa, odnosno gradskih plaža. Dakle, novi funkcionalni i uređeni javni prostori za boravak građana, ali i ljepšu sliku Zadra - zaključio je gradonačelnik Branko Dukić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.