2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Pronađena britanska podmornica koja je misteriozno nestala 1942. godine

FOTO/VIDEO Pronađena britanska podmornica koja je misteriozno nestala 1942. godine
Foto: Kostas Thoctarides / Facebook

Grčki ronilac, veteran, specijaliziran za lociranje potopljenih brodova, priopćio je u srijedu da je pronašao britansku podmornicu koja je nestala tijekom misije u Drugom svjetskom ratu 1942. godine.

Kostas Thoctarides izjavio je za državnu tiskovnu agenciji ANA kako je njegov tim locirao olupinu HMS Triumpha na dubini od 203 metra na lokaciji u Egejskom moru, piše CBCNews.

Potraga za podmornicom započela je 1998. godine i bila je "najteža misija koju sam ikada poduzeo u životu", rekao je Thoctarides u objavi na Facebooku. Objavio je i video i snimke brodoloma, na kojima se vidi drveni volan, kompas i top.

Čep desnog torpeda, smješten na visini tornja je otvoren i torpedo MK VIII je na pola puta od podmornice - pisao je Thoctarides.

Istraživanja u arhivima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Grčkoj pomogla su nam pronaći posljednje počivalište podmornice, dodao je.

84-metarska podmornica klase T lansirana je 1938. godine i izvela je dvadeset misija, uključujući napade na brodove Osovine, iskrcavanje britanskih komandosa i spašavanje savezničkih vojnika.

Thoctarides je također, 1997. godine locirao hulk HMS Perzeja, britanske podmornice koja je potonula 1941. godine.

Vjeruje se da je posljednji napad broda bio na teretnjak cementa Axis. Službeno je proglašen nestalim sa 64 osobe na brodu, u siječnju 1942. godine.

Thoctarides je rekao ANA-i da su periskopi i otvori podmornice bili spušteni, što ukazuje na to da je bila u dubokom zaronu tijekom posljednjih trenutaka. Čini se kako je potonula zbog snažne eksplozije u prednjem dijelu, ali uzrok eksplozije još uvijek nije jasan, kazao je.

Thoctarides je nedavno izjavio kako je njegov tim otkrio nekoliko torpeda istog tipa koje je koristila podmornica nedaleko od brodoloma.

- Ta činjenica nas navodi da vjerujemo da je Trijumf ispalio više od jednog torpeda tijekom svoje posljednje misije - napisao je.

Thoctarides je kazao kako je HMS Triumph peta podmornica koju je pronašao na obali Grčke. Prošle je godine objavio da je njegov tim pronašao olupinu Jantine, talijanske podmornice koja je potonula 5. srpnja 1941., s 48 članova posade na brodu nakon što su pogođena torpedima koja je ispalila britanska podmornica HMS Torbay u Egejskom moru.

Otkriće Triumpha dogodilo se dva mjeseca nakon što je tim istraživača objavio da je pronašao potonuli japanski brod koji je torpediran uz obalu Filipina 1942. godine, što je rezultiralo najvećim pomorskim ratnim gubitkom Australije s ukupno 1,080 života, piše CBCNews.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.