1 min. čitanja

FOTO/VIDEO Francuzi grade novi nosač zrakoplova impresivnih dimenzija

FOTO/VIDEO Francuzi grade novi nosač zrakoplova impresivnih dimenzija
Foto: Naval Group / Screenshot

Bivša francuska ministrica obrane Florence Parly još je prije četiri godine najavila da Francuska pokreće projekt izgradnje novog nosača aviona na nuklearni pogon. Dvije godine kasnije predsjednik Macron službeno je pokrenuo program razvoja broda, a sada je francuski industrijski div Naval Group predstavio ključne karakteristike i izgled novog nosača aviona.

Kao i svaki složeni vojni megaprojekt, i ovaj je pokrenut prilično "rano" s obzirom na očekivani završetak gradnje broda i njegovo konačno uvođenje u operativnu službu, koje bi se trebalo dogoditi tek krajem 2037. ili početkom 2038. godine, prenosi Jutarnji list.

Prema onome što je Naval Group otkrila na EuroNaval 2022 konferenciji novi nosač aviona, koji se zasad vodi pod projektnim imenom PA-Ng, bit će znatno veći nego što se to očekivalo. Brod bi trebao biti dužine čak 310 metara i istisninu od čak 82.500 tona. Za usporedbu, trenutno jedini operativni francuski nosač aviona, Charles de Gaullea ima istisninu od 42.500 tona, a dug je 261,5 metara.

Novi nosač aviona će, kao i De Gaulle, imati nuklearni pogon - konkretno, dva K22 nuklearna reaktora koji će brodu omogućiti postizanje brzine veće od 30 čvorova. Također, reaktori će biti izvor energije i za mnogobrojne brodske sustave.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.