FOTO Uobičajen petak ispred splitske luke na rubu je tragedije: "Jedrilica siječe put trajektu!"

SPLIT - Prije dva tjedna pisali smo o kapetanu Jadrolinijinog trajekta koji je upozorio na problem o kojem se u javnosti gotovo uopće ne priča. Potpuni kaos na moru te nemar i neznanje vikend-nautičara o pravilima i sigurnosti plovidbe posebno je izražen ispred splitske luke. Današnji primjer potvrđuje sve o čemu smo u članku pisali.

- Ulazak i izlazak iz luke Split ogroman je sigurnosni problem – pojasnio nam je kapetan mt Korčula, Grgo Dujmović.

Čitateljica nam danas šalje fotografije koje opet samo potvrđuju njegovo upozorenje, gdje, kako kaže, jedrilica upravo, kao u spomenutom iskustvu Jadrolinijinog kapetana, nonšalantno pod jedrima ide sjeći put trajektu.

- Nekako je uspio zaobić, a da bila mu je baš na putu, zato sam i slikala - poručuje.

Foto: Čitateljica

- Uplovljavanje i isplovljavanje u i iz luke Split ne može nitko kontrolirati. Tamo imate benzinsku pumpu, gdje je petkom kaos. Svi se nautičari vraćaju tog dana i tamo pune gorivo prije predaje plovila u marinu. I tada vam je problem ulaska u luku. Već petkom na večer tamo bude 80-ak turističkih brodica iz Krila, plus naši trajekti. To je kaos, jer jedan dio kontrolira Lučka uprava Split, a drugi Županijska lučka uprava Split. Gradska lučka uprava kontrolira onoga tko im se najavi i oni ga privezuju u svoj dio. Oni koji idu u ACI marinu i na benzinsku postaju, nikome se ne javljaju – kazuje kapetan i upozorava na nešto o čemu se u javnom prostoru gotovo uopće ne piše - kazao nam je tad uz napomenu da djelatnici Lučke uprave u Splitu daju sve od sebe, ali su nemoćni sve koordinirati.

Da nepismeni, neuki i bezobrazni nautičari doslovno izlijeću ispred trajekta, pokazuje i današnji primjer. A takvih je bezbroj.

Ponavljamo stoga još jednom apel profesionalnih pomoraca da odgovorni napokon nešto poduzmu, prije nego se dogodi tragedija.

Upit o stanju sigurnosti ulaska u splitsku luku poslali smo i u Ministarstvo mora, a odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Jurica Gašpar

FOTO/VIDEO Kapetan Jadrolinijinog trajekta upozorava na potpuni kaos na moru: “Kad netko pogine, tek tad će se nešto promijeniti!”
Kad bismo pitali danas pomorske kapetane s iskustvom što bi promijenili u svom životu, većina bi u glas odgovorila: “baš ništa”. No kad ih pitate što bi danas promijenili u pomorskom prometu, jednako jednoglasno bi kazali “vikend-kapetane”. Sigurnost je očito postala golemi problem i samo korak od t…