1 min. čitanja

FOTO Ukrajina dobila ophodne brodove od američke obalne straže

FOTO Ukrajina dobila ophodne brodove od američke obalne straže
Foto: Ukrajinska ratna mornarica

ODESA – Dva ophodna broda koji su 23. studenog iz Sjedinjenih Država stigli u Odesu, službeno su se pridružili ukrajinskoj ratnoj mornarici u sklopu proslave obilježavanja 30. obljetnice Oružanih snaga 6. prosinca, priopćilo je tamošnje Ministarstvo obrane.

Svečanošću podizanja mornaričke zastave, od danas su ova dva broda, krštena kao “Фастів” (Fastiv) i ”Суми” (Sumi) u sastavu ukrajinske vojske.

Sjedinjene Američke Države objavile su 8. studenog da su Ukrajini predale dva američka patrolna broda klase Island koji su iz Baltimora u Marylandu. 23. studenoga stigli u Odesu .

Ti su brodovi dio sigurnosne pomoći u vrijednosti od 2,5 milijardi američkih dolara koja se pruža Ukrajini od 2014. godine, a koja će pomoći u jačanju ukrajinske pomorske sigurnosti i povećanju interoperabilnosti ukrajinske mornarice s NATO-om.

Ministar obrane Ukrajine Aleksej Reznikov i zapovjednik mornarice i Oružanih snaga Ukrajine, kontraadmiral Aleksej Neizhpapa predstavili i službeno su na svečanosti uključili ova dva broda u svoju flotu.

Prve brodove ukrajinskoj mornarici američka obalna straža je donirala još u rujnu 2018., a 21. listopada 2019. isporučeni su u Odesu, gdje su kasnije primljeni u sastav Oružanih snaga Ukrajine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.