1 min. čitanja

FOTO U tropskom koraljnom grebenu pulskog akvarija primjećena jajašca tropskog kromisa

FOTO U tropskom koraljnom grebenu pulskog akvarija primjećena jajašca tropskog kromisa
Foto: Aquarium Pula

Iz Pulskog akvarija su u svome tropskom koraljnom grebenu, po prvi puta primijetili 13 larvi i desetak jajašaca tropskog kromisa (Acanthochromis polyacanthus).

Inače, Acanthochromis polyacanthus, jedina je vrsta riba u rodu Acanthochromis, porodica Pomacentridae (češljoustke). Živi u zapadnom Pacifiku po koraljnim grebenima Indonezije i Filipina pa sve do sjeveroistočne Australije i Melanezije, na dubinama od jednog pa do 65 metara, najčešće od 4 - 20 metara.

Naraste do 14 centimetara, monogamne su, jaja pridnena, čuvaju ih mužjaci.

U trgovini je nezanimljiva pa nema ni trgovačkog naziva, ali postoji FAO naziv (Organizacija za prehranu i poljoprivredu - kratica FAO od engl. Food and Agriculture Organization), naziv za nju, to je Spiny chromis, a postoji i nekoliko lokalnih naziva za nju: bombin i kepal laut jalur kod Malajaca i palata kod Tagbanua na Filipinima.

- Larve smo odmah izdvojili u karantenski bazen uzgojnog odjela s temperaturom vode 24 °C. Hranimo ih i do 3 puta dnevno nanopeletima, artemijom (Artemia sp.), kolnjacima (Rotifera) i veslonošcima (Copepoda) jer za rast i razvoj zahtijevaju veliku količinu hrane. Preostala jajašca svakodnevno pratimo, a njihovo izvaljivanje očekujemo kroz 2 tjedna - javili su iz Aquariuma Pula.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.