FOTO U Krku otvorena izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju

KRK - U krčkoj Galeriji Decumanus, do 05. listopada 2022. godine, može se razgledati izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju koju Centar za kulturu Grada Krka priređuje u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka.

Autorica izložbe je Milvana Arko-Pijevac, muzejska savjetnica zoologinja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Izložbom Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju predstavlja se raznolikost oblika i boja ove važne skupine morskih organizama koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i njegovu želju za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebice školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke upravo zbog svoje ljepote.

Cilj ove izložbe je prikazati biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području, s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i u cjelokupnoj kulturi čovjeka, od prehrane, preko platežnog sredstva, do religije i umjetnosti te posebno suvremene medicine.

Očuvanje bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice. Sve se više prepoznaje njezina važnost u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a potreba za hitnim djelovanjem bit će jasnija kad se zna da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi.

Ovom se izložbom ujedno želi doprinijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj (2921. - 2030.).

U namjeri za što intenzivnijim senzibiliziranjem javnosti o potrebi aktivnog očuvanja bioraznolikosti i okoliša uopće, pored više od 90 muzejskih predmeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Arheološkog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, dijelom postava je i atraktivna kiparska instalacija autorice Zvonimire Karavida pod nazivom Staklene periske, kostim modne dizajnerice Tajči Čekade iz kolekcije Mrtva priroda te film Plemenito utočište kreiran u produkciji Aquariuma Pula.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadranski školjkaši kojih je više od 250 vrsta, napokon dobili knjigu!
Jeste li znali da u Jadranskom moru živi više od 250 vrsta školjkaša, a jedna od njih, čaška, ima impresivan, gotovo stoljetni životni vijek? Otkad je periska, najugroženija vrsta školjkaša kod nas i službeno zaštićena i kako se može sačuvati? Sve to i još mnogo više otkriva najnovija knjiga ’Biolo…