2 min. čitanja

FOTO U istarskom laboratoriju uzgaja se važna hrana za održavanje plemenitih periski

FOTO U istarskom laboratoriju uzgaja se važna hrana za održavanje plemenitih periski
Foto: Aquarium Pula

PULA - Iz Aquariuma Pula s ponosom su obavijestili da je u akvariju uspostavljen novi laboratorij za uzgoj mikroalgi koje su prijeko potrebne za održavanje plemenitih periski (Pinna nobilis).

Novi laboratorij predstavlja bazu za budući laboratorij mikrobiologije i molekularne biologije.

Laboratorijska oprema (laminar, sušionik (sterilizator), fitoplanktonski reaktori, sustav čiste vode, analitička vaga, vortex) nabavljena je u sklopu projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“, a sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izvijestili su iz akvarija.

Također, nakon postavljanja novih montažnih bazena u prostor te nakon spajanja s filtracijskim sustavom, došlo je i vrijeme za prve stanovnike novog tropskog postava u dijelu baterije San Giovanni u akvariju.

- Stoga nam je jučer iz Češke stiglo raznovrsno tropsko slatkovodno bilje, kozice i puževi koje smo najprije postavili i aklimatizirali u karanteni. Ovo je samo početak te vrlo uskoro očekujemo i nove pošiljke organizama. Procedura aklimatizacije nije jednostavna te se razlikuje od organizma do organizma, a sam proces je spor i dugotrajan - objasnili su stručnjaci iz pulskog akvarija.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.