7 min. čitanja

FOTO Treći hrvatski ronilački kongres objedinio ronilačku populaciju

FOTO Treći hrvatski ronilački kongres objedinio ronilačku populaciju

SPLIT - Tijekom posljednja dva dana Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split bili su mjesto okupljanja ronilačke struke i zaljubljenika u more i podmorje s ciljem razmjene znanja i iskustva s relevantnim stručnjacima iz različitih područja i segmenata rada koje je objedinio III. Hrvatski ronilački kongres.

Više od 250 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja, sudjelovalo je na brojnim, edukativnim i zanimljivim panelima i predavanjima, u dva dana trajanja kongresa.

III. Hrvatski ronilački kongres provodio su u organizaciji Agencije Plava promocija, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic, a domaćin ovog kongresa bila je Splitsko-dalmatinska županija.

Splitsko-dalmatinska županija prepoznaje važnost ronjenja te je prva koja je pokrenula sustavnu valorizaciju pomorske i podmorske baštine te je nužno razmišljati i o zaštite iste, a od velike važnosti je održavanje ovakvih kongresa koji omogućuju koordinaciju svih službi u zajedničko djelovanje s istim ciljem, istaknuo je Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Kongres su podržale i brojne institucije Republike Hrvatske tako je pokroviteljstvo kongresu pružilo Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a tijekom trajanja kongresa održavala su se brojna predavanja i panel rasprave u koje su se uključili i relevantni predavači gdje se je razvila konstruktivna diskusija.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak istaknuo je kako Ministarstvo turizma i sporta ronjenje doživljava kao bitnu i atraktivnu novinu u spektru razvoja svih segmenata turizma koje Hrvatska nudi te je dodao da je u izradi Zakon o turizmu koji bi trebao u jednom dijelu pomoći razvoju te djelatnosti koja se prožima kroz turizam i kroz sport.

Razvojem ronilačkog turizma dolazi do porasta nesreća, havarija i nezgoda te je upravo ovaj kongres okupio službe spašavanja na jednom mjestu, uključujući Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Područni ured civilne zaštite Split kako bi zajedničkim akcijama djelovali po isti modulima.

Veliku logističku podršku u suorganizaciji i provođenju ovog hvalevrijednog kongresa pružilo je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, a sudionike je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića pozdravio ravnatelj dr.sc. Damir Trut.

Tom prilikom je naglasio kako je 80 licenciranih ronilaca u najvišoj kategoriji  hvalevrijedna i korisna dodatna sposobnost Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koja će naći svoje mjesto i u zadaćama pružanja podrške u istraživanju olupina  potonulih brodova, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Ujedno će davati potporu lučkim kapetanijama kod spašavanja na moru, što je dodatan plus  u segmentu sigurnosti za postizanje uspješne turističke sezone. Naglasio je kako Ravnateljstvo civilne zaštite ulaže i velike napore u opremanje postrojbe te kako postoje konkretni planovi za razvoj ronilačkog modula unutar DIP CZ-a, a to uključuje i opremanje iz projekata EU što će biti respektabilni pomak u opremanju ronilačkog modula, te dodatni zamah u obavljanju operativnih zadaća u slučaju izvanrednih događaja.

Na III. Hrvatskom ronilačkom kongresu sudjelovala je i Hrvatska vatrogasna zajednica, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je važnost ovog kongresa za kojeg smatra da bi se trebao nastaviti svake godine.

Ronjenje u vatrogascima jedna je od novih sposobnosti koja je već godinama razvijena i razvija se u mnogim gradovima, posebno u javnim vatrogasnim postrojbama. To je jedna od sposobnosti koja se pokazala zapravo i kao potreba - spašavanje ljudi kada padnu u vodu – jezera, rijeke, potrage u moru. Izlazak vatrogasaca je sada i odmah, u roku jedne minute, uvijek su prvi tamo kada treba pomoći i spasiti, naravno sve se to odvija u suradnji sa lokalnim ronilačkim klubovima – od treninga pa do daljnje organizacije, kazao je Tucaković

Posebno zanimljiva predavanja bila su vezana uz arheološka nalazišta, kao i brojne prikazane ekspedicije. Mnogobrojna publika, mogla je tako uživati u prikazima olupina brodova koje Jadransko more krije.

Svatko iz svog područja govorio je o prednostima ronjenja u Hrvatskoj, koje još uvijek, prema riječima struke, nije u cijelosti iskorišteno, kao jedan od najboljih i najunosnijih turističkih proizvoda. Dotaknula se struka turizma, promocije na svim razinama, ekologije,  zdravstvenog aspekta ronjenja te sigurnosti u ronjenu.

Sudionicima kongresa obratila se je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije koja okupljanje ronioca iz cijele zemlje smatra izuzetno važnim za cijelu Županiju te je istaknula projekt „Pomorsko je dobro“ – model za održivo upravljanje pomorskim dobrom koji je prvi takav na Mediteranu, a pokrenut u veljači 2019. Iznimno važan projekt koji se bavi edukacijom, informiranjem te potiče građane na aktivizam i prijavu devastacije pomorskog dobra, putem jednostavnih online obrazaca, na način da njihove prijave stižu direktno nadležnim inspekcijama, a brojke posjeta stranici, količina prijava govore o tome koliko su zapravo građani zainteresirani za zaštitu tog najvrjednijeg resursa.

Sudionicima kongresa obratila se je zamjenica direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Jurana Batovanja te naglasila važnost održavanja ovog kongresa i pružanje podrške kongresu i ekološkoj akciji čišćenja podmorja.

Važan segment kongresa bilo je područje zaštite podmorja i ekologije kao preduvjeta za razvoj ronilačkog turizma u Hrvatskoj o čemu se razvila konstruktivna rasprava u panelu koji je okupio predstavnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ronilačke klubove.

Uz brojna predavanja i panel rasprave, kongres je sadržavao i izložbeni prostor gdje su brojni izlagači iz ronilačke industrije prezentirali najsuvremeniju ronilačku opremu te prikazali najnovija dostignuća, proizvode i usluge.

Partner kongresa je Hrvatska turistička zajednica koja nastoji podići interes dionika turističkog sektora za područje ronilačkog turizma, a veliku podršku u provedbi kongresa pružila je Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Ronilački centar Marco Polo.

U sklopu kongresa održava se i ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola / Dalmacija, a ronioci čiste podmorje na tri lokacije – Split, Solin te Povlja na Braču, u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Ronilačkog kluba Nemo-Brač i Plave promocije, a uz podršku Općine Selca i Turističke zajednice grada Solina pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Medijski pokrovitelji III. Hrvatskog ronilačkog kongresa bili su CRO TV HD te se je kongres prenosio putem satelitskog TV prijenosa, zatim Hrvatski radio Frankfurt, Morski HR, Scubalife, i Gorgonija, a veliki doprinos u provedbi kongresa i Eko patrole / Dalmacija pružili su sponzori: Garmin, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield boats, Reef d.o.o, Santi, Divesoft, Suex, Mitsubishi Motors Hrvatska i Drinkomatic.

Andreja Vedrina, direktorica Agencije Plava promocija koja je organizator ovog doista hvalevrijednog kongresa u svom završnom govoru istaknula je kako je cilj ovog kongresa podizanje razine svijesti o važnim pitanjima iz segmenta ronjenja, te kako je veliki izazov ovako važnu materiju sažeti u dva dana trajanja kongresa uz zahvalu svim predavačima, sudionicima, suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima kongresa naglasila kako Plava promocija počinje s organizacijom i četvrtog hrvatskog ronilačkog kongresa.

Treći Hrvatski ronilački kongres i ove godine je pokazao koliko je ronjenje važna grana turizma za Hrvatsku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.