2 min. čitanja

FOTO Terenska istraživanja slatkovodnih puževa na otoku Mljetu

FOTO Terenska istraživanja slatkovodnih puževa na otoku Mljetu
Ulazak speleoronica u jezero na dnu jame Zaglavica - Foto: Paško Visković

MLJET - Prilikom sustavnih biospeleoloških istraživanja speleoloških objekata na području Nacionalnog Parka Mljet od strane Hrvatskog biospeleološkog društva, otkrivene su kućice puževa porodice Hydrobiidae. Vrlo mala količina podataka o slatkovodnim podzemnim puževima jadranskih otoka čine ovo otkriće izuzetno zanimljivo.

Za otok Mljet, ti podaci i ne postoje. Upravo zbog tih razloga, u periodu od 21. do 26.10.2022., članovi HBSD-a obavljali su terenska istraživanja slatkovodnih puževa otoka Mljeta.

U okviru terenskih istraživanja biospeleolozi su provodili istraživanja u speleološkim objektima, izvorima te blatinama, ukupno na 10 lokaliteta. Biospeleološka te speleoronilačka istraživanja su zahtjevna i složena, međutim prijeko potrebna kako bi se došlo do novih spoznaja.

Za istraživanje podzemnih prostora potrebna je speleološka oprema, speleoronilačka oprema, poznavanje tehnika savladavanja prostora te visoka psihofizička sprema istraživača.

Preliminarni, neslužbeni rezultati o prisutnosti kućica puževa porodice Hydrobiidae na otoku Mljetu nam govori o prisutnosti istih na 8 od 10 istraženih lokaliteta. Što je znatno povećanje od prethodnih saznanje, gdje se znalo samo njihovo prisustvo na jednom lokalitetu, Jami na rtu Lenga.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.