2 min. čitanja

FOTO Splitski znanstvenici sreli ogromnu meduzu: “Ovakav primjerak nikad nismo vidjeli!”

FOTO Splitski znanstvenici sreli ogromnu meduzu: “Ovakav primjerak nikad nismo vidjeli!”
Foto: IZOR

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Iako je razmjerno rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, posljednih godina sve je češći stanovnik Jadrana.

S obzirom da u prosjeku naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka, ovaj je primjerak iznenadio i struku!

Foto: IZOR

Naime, u Marinskom zaljevu 9. listopada znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja posidonije susreli meduzu iz roda Chrysaora. Ali, kako kažu, ovako veliki primjerak nikad nisu vidjeli!

Foto: IZOR

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8.

Foto: IZOR

Kompas meduza u moru se orijentira i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih stanica nazvanih statocisti a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promjene svjetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.

Foto: IZOR

Kako smo već prethodno pisali, Centar za invazivne vrste upozorava da ukoliko naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji spriječava opeklinske promjene.

Foto: IZOR

A ako vas slučajno ova meduza dotakne i opeče, prije svega treba izići iz mora i opečeno mjesto dobro isprati morskom vodom kako bi odstranili lovke.

Važno je znati da se opečeno mjesto ne smije trljati niti ispirati slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mjesto dobro je staviti ocat ili limunov sok jer će to spriječiti daljnje pucanje zaostalih žarnih čahura.  Kao posljedica, odnosno uspomena na susret s meduzom, najčešće ostaje depigmentacija kože ili čak ožiljak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Na jugu Istre pojavila se opasna meduza – Evo što činiti ako vas opeče
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.