FOTO: POVEZIVANJE ZADARSKOG I VELEBITSKOG KANALA Produbljuje se i proširuje kanal Privlački gaz

PRIVLAKA - Radovi na proširenju i produbljenju plovnog kanala Privlački gaz odvijaju se planiranom dinamikom. Plitki je to pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između obala kopna i otoka Vira.

Ovim važnim pomorskim projektom, povezat će se Zadarski i Velebitski kanal, a sve će koštati gotovo 22 milijuna kuna. Najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe.  

Foto: Plovput

Kanal je plovan samo za manja plovila, budući je dubina prolaza na pojedinim mjestima manja od 0,5 m. Ograničenje u plovidbi predstavlja i visina mosta otok Vir - kopno iznad Privlačkog gaza, koja iznosi 9 m od srednje razine mora.

Prolaz je svojevremeno bio označen betonskim blokovima i drvenim motkama, koje su u međuvremenu dotrajale.

Foto: Plovput

Novi gabariti kanala

Iskopom pijeska te miniranjem i iskopom kamenog materijala Privlački gaz imat će nove dimenzije:

  • dužina kanala: 1740 m;
  • širina kanala: 40,00 m;
  • minimalna dubina kanala: 3,00 m;
  • najniža visina mosta iznad kanala: 9,0 m od srednje razine mora

Podsjetimo, nakon što je krajem je 2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja a potom je Plovput krajem 2019. godine raspisao postupak javne nabave,  zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, postupak javne nabave je poništen. Plovput je potom ponovio natječaj s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine, a ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci potpisani su u svibnju 2021. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIVLAČKI GAZ Potpisani ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci | | Morski HR
U Privlaci su danas potpisana dva vrijedna ugovora, Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza i Ugovor o