3 min. čitanja

FOTO Pomorski muzej u Splitu obnavlja svoje brodove

FOTO Pomorski muzej u Splitu obnavlja svoje brodove
Foto: HPMS

SPLIT - Hrvatski pomorski muzej u Splitu trenutno radi na obnovi svoje zbirke plovila. Radovi su započeli u prosincu 2022. godine te se planiraju završiti do kraja travnja ove godine.  

Zbirku inače čini 7 plovila - pramac sa zapovjednim mjestom parobroda Bakar, PČ-22 Streljko, neretvanska lađa, gajeta Perina, neretvanska trupica, batana Tonči i DJB-103. Uz to radovi se izvode i na kabini nekadašnje plovne dizalice Veli Jože.

Naime u fundusu Muzeja su i dva eksponata koja su trenutno na dislociranoj lokaciji u prostoru Kemo-kompleksa u Kaštel Sućurcu dok se ne osiguraju uvjeti za izlaganje na lokaciji u Splitu.

To su DJB-103, prvi ratni brod koji je podigao hrvatsku zastavu 1991. godine i kabina dizalice Veli Jože dok su kuka, koloturnik i propeler Velog Jože smješteni u Tvrđavi Gripe pored broda Bakar.  

Riječ je o nužnim radovima održavanja sukladno elaboratu koji je izradila tvrtka Barka d.o.o. Cjelokupna sredstva za radove koji se provode osigurana su proračunom Grada Splita sukladno Zaključku Gradonačelnika, a riječ je o bruto iznosu od 29.000 eura.

Nije riječ o cjelovitoj obnovi jer bi za takav zahvat bio potreban puno veći iznos, naročito za radove na brodu Streljko gdje je potreba temeljita i skupa obnova, no ipak je riječ o značajnim radovima.

Radove izvodi obrt "Obrada drva" iz Kaštela. Namjera je naravno osigurati u perspektivi dodatna sredstva za što cjelovitiju obnovu. Kada je riječ o radovima trenutno se provodi sljedeće: na parobrodu Bakar u tijeku je zamjena dotrajale drvenarije, detaljno čišćenje, cjelokupno bojanje kao i sanacija prozora; na neretvanskoj lađi osim radova čišćenja i bojanja se izrađuje kolijevka kako bi se učvrstila konstrukcija; kabina Velog Jože je u postupku postavljanja prozora, čišćenja, bojanja i premještanja s aktualne lokacije; na brodu Streljko traju radovi sanacije krmenog zrcala, a potom će uslijediti daljnji poslovi konstrukcijske sanacije.

Upravo na brodu Streljko sukladno troškovniku i elaboratu potrebno je izvršiti najviše radova te se za radove na njemu planira osigurati još sredstava, a dugoročno natkriti i pramčani dio kako bi se smanjio utjecaj atmosferilija (trenutno je samo krma natkrivena).  

Kod ostalih plovila također će se izvesti nužni radovi sanacije, bojanja i čišćenja. Svakako po završetku radova biti će ugodno prošetati vanjskim postavom. Nedavno smo postavili klupe na šetnici u tom dijelu Tvrđave Gripe, interpretacijske ploče za eksponate o čemu je Morski.hr izvještavao, a slijedi i uređenje galerije oružja, doznajemo iz splitskog pomorskog muzeja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.