FOTO Pogledajte fotografije Defendera, britanskog razarača privezanog u Splitu

SPLIT - Razarač HMS Defender (D36) britanske Kraljevske ratne mornarice uplovio je u nedjelju 30. listopada 2022., u splitski akvatorij u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu. U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske brod će u splitskoj gradskoj luci boraviti do 3. studenog.

HMS Defender peti je u seriji od šest razarača klase 45 izgrađenih za Kraljevsku mornaricu. Ujedno je i osmi brod koji nosi ovo ime.

Foto: Goran Leš

Konstruiranje 152 m dugog vojnog broda započeto je 2006., a brod je porinut 2009. godine. Brod je završio svoja prva ispitivanja na moru u listopadu i studenom 2011. godine, a tijekom ožujka 2013. godine krenuo je na prvu operativnu plovidbu.

Prvenstvena zadaća Defendera je pružanje protuzračne obrane, dometa oko 120 km. Na palubi se nalazi i jedan Agusta Westland AW159 Wildcat helikopter za protubrodska i protupodmornička djelovanja.

Kako izgleda brod, privezan u Splitu ispod Spomen svjetionika palim pomorcima, pogledajte na fotografijama poznatog splitskog fotografa, Gorana Leša.

Foto: Goran Leš

D.G.

Splitski gradonačelnik ugostio kapetana britanskog razarača HMS Defender
Razarač HMS Defender britanske Kraljevske ratne mornarice uplovio je ove nedjelje u splitski akvatorij, u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu. U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske brod će u splitskoj gradskoj luci…
Britanski razarač HMS Defender u posjetu HRM-u i gradu Splitu
Razarač HMS Defender (D36) britanske Kraljevske ratne mornarice uplovio je u nedjelju 30. listopada 2022., u splitski akvatorij u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu. U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske brod će u s…