FOTO Plenković sišao s ‘Trumana’ pun dojmova: “Posjet je dokaz kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a”

SPLIT – Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas  američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, koji je usidren u Bračkom kanalu pokraj Splita, nakon velike vojne vježbe NATO-a.

Tom se prigodom sastao s  kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman, te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

Foto: Vlada RH

– Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoberabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima – kazao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka.

– To pokazuje kako Hrvatska kao saveznica NATO-a pridonosi, zajedno sa svojim partnerima, i globalnoj sigurnosti i sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu – dodao je i izrazio zadovoljstvo što će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Foto: Vlada RH

Hrvatska i SAD su prijatelji, partneri i saveznici

Istaknuo je i da je posjet američkog nosača zrakoplova hrvatskim vodama i dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da su se članovi posade tijekom boravka u Splitu mogli upoznati s hrvatskom kulturom, tradicijom, poviješću, znamenitostima i kulinarstvom.

U prigodnom govoru na primanju na brodu upriličenom u ovoj prigodi, premijer Plenković naglasio da je nosač aviona USS Harry S. Truman simbol američke predanosti NATO-u i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode i demokracije, a taj je simbol, dodao je, osnažen i činjenicom da nosi ime američkog predsjednika koji je i inicirao osnivanje NATO saveza.

Foto: Vlada RH

Njegovo usidravanje pored drugog najvećeg hrvatskog grada – Splita, grada prijatelja Los Angelesa od 1994., simbol je i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, rekao je.

– Mi smo prijatelji, partneri i saveznici – poručio je.

Plenković je istaknuo i da je prisutnost američkog nosača aviona ovdje danas također i simbol našeg vremena.

Foto: Vlada RH

NATO je obrambeni savez država koje promiču slobodu i mir i koji nikome nije prijetnja

– Vremena u kojem trebamo govoriti jednim snažnim transatlantskim glasom i jasno poručiti da smo ujedinjeni u obrani slobode i demokracije naših država te očuvanju mira i stabilnosti u Europi – naglasio je poručivši pritom da NATO savez nikome nije prijetnja.

– NATO je obrambeni savez država  koje žive i promiču slobodu – istaknuo je i dodao da Savez  izgradnjom jedinstva promiče mir, kao što je to činio u Afganistanu, Libiji, Iraku i Mediteranu, ili kao što to još uvijek čine na Kosovu ili obalama Baltika.

Istaknuvši da američki nosači aviona nisu novost u Jadranskom moru, podsjetio je da ih je Hrvatska pozdravila i tijekom devedesetih dok se još borila za svoju neovisnost, a od tada su bili dobrodošli posjetitelji.

Prva prigoda u kojoj se jedan američki nosač aviona usidrio u hrvatskim teritorijalnim vodama bila je 2000. kada je USS Dwight D. Eisenhower boravio u četverodnevnom posjetu Dubrovniku.

https://twitter.com/VladaRH/status/1493238097949118467

Snaženje svih segmenata Hrvatske vojske

– Od kada je Hrvatska 2009. postala članica NATO-a, naš je Savez ojačan istinskim i odlučnim partnerom i nacijom koja njeguje svoju slobodu i neovisnost. Stoga je moja Vlada donijela povijesnu odluku o obnavljanju ratnog zrakoplovstva kupnjom 12 francuskih Rafalea – moćnih višenamjenskih borbenih aviona nove generacije – poručio je premijer Plenković.

Što se tiče kopnene vojske, dodao je, s američkom je Vladom dogovorena isporuka 62 potpuno i jednako opremljena Bradley borbena vozila, čime će Hrvatska pridonijeti tome rodu Saveza, a uz Kiowa Warriors i Blach Hawk helikoptere predstavljaju američku vojnu opremu koju koristi Hrvatska vojska.

Foto: Vlada RH

Ovom je prigodom premijer Plenković najavio daljnja ulaganja i u Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu Republike Hrvatske.

– Hrvatska će nastaviti jačati svoje sposobnosti kako bi mogla doprinositi osiguravanju mira u dijelu Europe u sve izazovnijem svijetu – poručio je.

Izrazivši zadovoljstvo što je Split bio u prigodi biti domaćin posadi ovog američkog nosača aviona, pozdravio ih  je riječima “mirno more”.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je dolazak impresivnog američkog nosača zrakoplova dokaz sjajne suradnje SAD-a i Republike Hrvatske, ali i Hrvatske vojske i Ratne mornarice SAD-a.

– Ministarstvo obrane nastavit će podržavati i podupirati svaki projekt koji vodi prema jačanju sposobnosti i modernizaciji Hrvatske vojske jer upravo na taj način direktno utječemo i na osiguravanju mira u sve izazovnijem svijetu – poručio je ministar obrane.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Banožić i Plenković na Valentinovo idu k američkim vojnicima
Split je prije 70 godina prvi put posjetio američki nosač zrakoplova – Evo zašto im je Tito bio važan