3 min. čitanja

Vinogradarstvu, stočarstvu i navodnjavanju tri milijuna kuna potpore za 4 jadranske županije

Vinogradarstvu, stočarstvu i navodnjavanju tri milijuna kuna potpore za 4 jadranske županije
Foto: Pixabay

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 23. rujna 2022. u Splitu dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja za područje četiri jadranske županije, čime su u Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Dubrovačko-neretvansku i Zadarsku županiju upućena 24 nova ugovora u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 3 milijuna kuna. Također, održan je sastanak na temu aktualnosti u poljoprivredi i ribarstvu Splitsko-dalmatinske županije.

Najveći broj ugovora upućen je korisnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji će uz pomoć ovih sredstava nabaviti sadnice vinove loze i opremu za vinogradarsku proizvodnju, modernizirati i unaprijediti  stočarsku proizvodnju nabavom potrebne mehanizacije, električnih pastira i novih grla domaćih životinja te uložiti u obnovljive izvore energije, dok će ulaganja u ostalim jadranskim županijama omogućiti razvoj posebno osjetljive i važne stočarske proizvodnje na malim gospodarstvima, kao i nabavu novih grla životinje, mehanizacije i potrebnih resursa, doprinijeti uštedi energije i vremena, ali i smanjenju troškova na gospodarstvima, zahvaljujući ulaganju u solarne električne pastire.

Prilikom dodjele novih ugovora, ministrica je čestitala novim, ali i svim korisnicima Programa ruralnog razvoja, naglasivši da je, unatoč svim izazovima s kojima se susreću domaći proizvođači hrane, ukupno iz Programa na području Hrvatske isplaćeno 17 milijardi kuna, na području četiri jadranske županije ukupno 1,9 milijardi kuna, a u hrvatsko stočarstvo više od 6,7 milijardi kuna. Također, istaknula je kako je u okviru snažnog i sveobuhvatnog Vladinog jesenskog paketa mjera vrijednog 21 milijardu kuna poljoprivrednicima na raspolaganju pomoć Mjere 22 vrijedna ukupno 240 milijuna kuna, za sektor prerade poljoprivrednih proizvoda osigurano je 200 milijuna kuna pomoći, a za poljoprivrednike koji uslijed suše imaju pad prinosa 100 milijuna kuna.

Kada je riječ o suši, na razini Hrvatske je iz Programa ruralnog razvoja 789 milijuna kuna potpore za 19 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od oko 8.200 hektara, a u postupak e-savjetovanja upućen je poseban Natječaj vrijedan 63,5 milijuna kuna koji se odnosi isključivo na ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na važnost navodnjavanja i na područjima obalnih županija u kojima se uzgajaju vrijedne kulture poput masline i vinove loze, na Natječaju je osigurano 19 milijuna kuna isključivo za projekte navodnjavanja na poljoprivrednim gospodarstvima s područja Jadranske Hrvatske.

Iz Programa ruralnog razvoja je na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno 798 milijuna kuna i isplaćeno gotovo 638 milijuna kuna, samo za COVID mjere pomoći u županiji je isplaćeno 87 milijuna kuna. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije do sada su odobrena ukupno 924 projekta i dodijeljena je potpora u iznosu od 354 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno 234 milijuna kuna, u najvećoj mjeri za razvoj gospodarskog ribolova na moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Splitsko-dalmatinska županija subvencionira sustave navodnjavanja
U vremenima kada je suša sve češća, a šteta se bilježi u stotinama milijuna kuna, dobre vijesti stižu sa splitskog područja. Splitsko-dalmatinska županija pokrit će poljoprivrednicima 80 posto troškova kopanja bušotina za sustave natapanja, te sudjelovati s 50 posto u nabavi potopnih crpki. Ovih dan…
U e-savjetovanju 63,5 milijuna kuna vrijedan Natječaj za opremu za navodnjavanje
Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Nacrt natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« - ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.