FOTO Neobičan bor opstaje, usprkos zakonima fizike: “Neka tajanstvena sila ga drži da ne padne”

VRGADA – Za borove u Dalmaciji se zna da su vrlo izdržljivi, otporni na nedostatak tla, vode, pa čak rastu i u neposrednoj blizini mora. Korijenje im se dobro rasprši i čvrsto drži za površinu, pa tako odolijeva i jakim vjetrovima.

No jedan bor je ipak opstao na otoku Vrgadi i ostao visjeti, unatoč gravitaciji.

– Ovaj bor na otoku Vrgadi već godinama prkosi buri, jugu, gravitaciji… Neka tajanstvena sila ga drži da ne padne… čudo od bora – napisao je autor fotografije, Alan Grubelić.

Alepski bor je izrazito sredozemno drvo i ima ga diljem Dalmacije.

Pa iako ga zbog izuzetne zapaljivosti njegove smole i zapaljenih šišarki koje šire požare, svako ljeto krive za požare, a šumari bivaju proglašeni sukrivcima jer na njemu temelje obnovu opožarenih područja, stručnjaci drže da je on vrlo važan u sporom procesu forestacije dalmatinskog krša.

Naime, ovom vrstom je uspješno pošumljavan degradirani krš, a najvažnija mu je osobina ta što korijenjem zadržava tlo, njegova krošnja štiti tlo od isušivanja (ljeti) i erozija (zimi), odbacuje veliku količinu iglica koje popunjavaju škrape i golu površinu, a čijom se transformacijom stvara humus i šumsko tlo.

Isto tako, pod zaštitom krošanja alepskog bora spontano se pojavljuje hrast crnika i druge sredozemne vrste koje tvore stabilnu klimatogenu šumsku zajednicu.

Istodobno takve šume zaustavljaju i sprečavaju eroziju, proizvode kisik, zadržavaju vodu, pročišćuju zrak, poboljšavaju kvalitetu tla, štite ga od prejake insolacije i općenito poboljšavaju klimatske uvjete, ispunjavajući one funkcije koje zovemo općekorisnim funkcijama šuma.

Uostalom, slika govori tisuću riječi, pogledajte kako odolijeva svim zakonima fizike.

Foto: Alan Grubelić / Facebook

D.G.

PROČIAJTE JOŠ:

Značajan porast odumiranja šuma – Hoće li nas nadživjeti?
Stručnjaci odgovaraju: Je li alepski bor kriv za požare i mogu li se spriječiti sadnjom hrasta?