2 min. čitanja

FOTO Na Velebitu pušten još jedan ris – Zove se Ljubo

FOTO Na Velebitu pušten još jedan ris – Zove se Ljubo
Foto: Marko Matešić, LIFE Lynx – hrvatski terenski blog

Ris Ljubo peti je ris koji je pušten u prirodu u Hrvatskoj, u sklopu projekta LIFE Lynx, hrvatskog terenskog bloga, koji imaju za cilj spašavati populaciju ove vrste životinja jer od 1990-ih godina lovci svake godine zamjećuju sve manji broj risova i brojnost populacije pada sve do danas.

Najvažniji uzrok izumiranja risova je parenje u srodstvu, budući da se gotovo 45 godina potomci šest životinja pare isključivo međusobno.

– Procjenjujemo da je danas u Hrvatskoj prisutno 30 – 40 risova, u Sloveniji tek 10 – 20, a u Italiji je situacija još kritičnija. Znanstvena istraživanja ukazuju da će risovi ponovno izumrijeti ukoliko se ne nasele nove životinje koje će povećati genetsku raznolikost populacije. Stoga su predstavnici šumarskih, lovačkih i znanstvenih institucija zajednički pripremili prijedlog projekta za spas risa koji su prijavili na LIFE natječaj za sufinanciranje Europske komisije. Projekt je pozitivno ocijenjen i provoditi će se od srpnja 2017. do ožujka 2024. godine – pišu na svojim stranicama LIFE Lynx – hrvatski terenski blog.

U projekt je uključeno 11 institucija iz pet država – Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Rumunjske, a u Hrvatskoj će ga provoditi Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te udruga BIOM. Osim Europske komisije, Hrvatski dio projekta sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a znatna sredstva daje i slovensko Ministarstvo za okoliš i prostor.

Dugoročni cilj projekta je spriječiti izumiranje populacije risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama, što će se prvenstveno postići naseljavanjem četiri životinje iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku, te deset u Sloveniju. Uspješnost naseljavanja pratiti će znanstvena istraživanja, koja će uključivati praćenje naseljenih životinja i njihovih potomaka pomoću automatskih foto aparata i GPS ogrlica, te mnoge genetske i ekološke analize. Države uključene u projekt uskladiti i unaprijediti će upravljanje ovom ugroženom vrstom i pripremiti će se strateški dokumenti koji će osigurati dugoročnu suradnju na ovom području.

– Karizmatični ris, veliko je bogatstvo hrvatske prirode i naša odgovornost je očuvati ga za buduće generacije. Preduvjet za postizanje ovog cilja je suradnja svih nadležnih institucija te potpora javnosti – kažu iz LIFE Lynx-a-

Jubilarni, 5. ris preseljen je iz Karpata u Hrvatsku!

Mužjak nazvan Lubomir, Lljubo, uhvaćen je u Slovačkoj, te je protekla dva mjeseca proveo u karanteni kako bismo bili sigurni da nam stiže zdrav. Ris je danas poslijepodne ispušten u lovištu Ramino korito, kojim upravlja Rewilding Velebit, a njegov su dolazak pozdravili članovi Rukometnog kluba Gospić i predstavnici lokalne zajednice.
Ljubo će se pridružiti karpatskim risovima Emilu i Alojziju koji već obitavaju na Velebitu, te 30ak lokalnih velebitskih risova.

U posljednje tri godine u sklopu projekta ispušteno je ukupno 15 životinja, pet u hrvatski dio Dinarida, pet u slovenski dio Dinarida i pet u slovenski dio Alpa. Zaista dobar razlog za slavlje!

Risa su iz transportne kutije pustili Marija Krnjajić – direktorica Rewilding Velebit Zaklade, Mile Ugarković – tajnik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije, te Ira Topličanec – djelatnica LIFE Lynx projekta.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.