2 min. čitanja

FOTO Na plaži otoka Paga pronađen mrtav dupin

FOTO Na plaži otoka Paga pronađen mrtav dupin
Foto: Vedran Dorušić

KOŠLJUN - Tijelo dupina pronađeno je na plaži u mjestu Košljun, na otoku Pagu. Upozoravamo, da fotografije mogu biti uznemirujuće.

- Radi se o primjerku velikog odraslog dupina. Nakon pronalaska završio je na veterinarskom fakultetu u Zagrebu - kaže nam naš suradnik i ronilac s Paga, Vedran Dorušić.

Što raditi, ako vidimo uginulog dupina?

U slučaju pronalaska uginulog morskog sisavca, svakako treba slijediti protokol za dojavu pronalaska uginulih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, u koje spada i dobri dupin.

U svakom slučaju, najbolje ja zvati 112. Oni će kontaktirati nadležnu veterinarsku službu te će postupiti po dojavi. Ukoliko okolnosti dopuste, utvrdit će i razlog uginuća životinje.

Kada građanin zove 112, potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se životinja nalazi i opis onoga što vidite. Također je poželjno fotografirati životinju iz različitih kutova, također i izbliza, a korisno bi bilo uz životinju staviti neki predmet kao referencu veličine.

Dobro je slikati leđnu peraju jer se po njoj, ako je dovoljno očuvana, može čak prepoznati o kojoj se točno jedinki radi.

U slučaju da se radi o nasukanom dupinu, moguće je prepoznati identitet jedinke usporedbom s bazom podataka iz dosadašnjih istraživanja. Dupini se razlikuju po obliku leđne peraje i prirodnom obojenju, odnosno vidljivim ožiljcima koji nastaju usljed ozljeda zadobivenih tijekom života. U svakom slučaju, nije preporučljivo da ljudi diraju uginulu životinju, a to je čak i zabranjeno.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.