2 min. čitanja

FOTO Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš

FOTO Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš
Foto: Muzeji i galerije Konavala

KONAVLE - U Zavičajnom muzeju Konavala u četvrtak je održano predavanje 'Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš'.

Jelka Miš, velika poznavateljica nošnji i vezova šireg područja, djelovala je u vremenu kada je konavoska nošnja bila u svom najvećem bogatstvu.

Prelazak stoljeća vrijeme je u kojem se već napustilo starinsko odijelo, a polako se napušta i šarenilo nošnje i ukrasa te se pokreće silazak u akromatsko. Drugim riječima, modra boja postaje crna, zelena polako nestaje, nestaju zlatni ukrasi, vrpce i trake, muškarci više ne nose oružje za pasom...

Jelka za vrijeme svog života svjedoči promjenama koje se odvijaju i konzervira način oblačenja Konavoki i Konavljana u lutkama koje izrađuje. Na njenim je lutkama svaki pojedini dio nošnje ručno izrađen zadržavajući tehniku koja se koristila u to vrijeme za izradu odjevnih predmeta.

Iz njenih zapisa, lutaka i odnosa prema konavoskoj nošnji putem fotodokumentacije pokušana je dati kompletna slika svega što je bila konavoska nošnja u svom najraskošnijem izdanju.

Inače, Jelka Miš je bila hrvatska učiteljica koja je poklanjanjem svoje etnografske zbirke omogućila osnivanje Etnografskoga muzeja u sklopu Dubrovačkih muzeja. Bila je osnivačica i glavna voditeljica Vezilačke udruge Cavtat (1922.-1946.) isprva Udruga Pčelica, koja je okupljala nekoliko generacija djevojčica iz Cavtata i konavoskh sela te ih obučavala vezenju. Uz konavoski vez kojemu su bile vične, djevojčice su učile izrađivati i ostale vezove porijeklom iz susjednih područja.

Jelka Miš je cijeli svoj život posvetila prikupljanju građe narodnog rukotvorstva. Iz originalnih dijelova narodnog ruha je prikupljala uzorke koje je zatim koristila u primijenjenom vezenju. Zaljubljenica u žensko rukotvorstvo, ona je bila i najbolji poznavatelj različitih tehnika veza i čipke, ustrajući na preciznosti i umijeću izrade, što je rezultiralo predmetima visoke estetske vrijednosti.

Izlažući na svjetskim izložbama, napravila je najviše za promociju rukotvorstva ženskog narodnog ruha. Svu svoju prikupljenu građu posmrtno je ostavila dubrovačkom muzeju, na temelju koje je formiran Etnografski muzej Dubrovnik.

Zavičajni muzej Konavala čuva bogate uzorke Jelke Miš izrađene u Vezilačkoj udruzi Cavtat, iz kojih su učenice započinjale svoje vezenine.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.