FOTO Kako je teklo spavašanje Nijemca s kruzera Costa Luminosa: “Trebao je pomoć pri disanju, gubio je svijest”

MILNA/SPLIT – Tijekom jučerašnjeg dana, u 17:30 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka je zaprimila poziv od MRCC Roma koji prenosi informaciju kako imaju nalog od talijanskog Tele Medical Assistance Service (TMAS), za medicinsku evakuaciju osobe sa kruzera “Costa Luminosa”, o čemu je Morski HR jutros prvi izvijestio.

Foto: MPPI

Obzirom da je kruzer u hrvatskom SAR području (cca. u visini otočića Jabuka) a najbliža luka je Split o svemu je obaviještena Lučka kapetanija Split. Djelatnici LK Split su u dogovoru sa Hitnom medicinskom pomoći Split  ukrcali medicinske djelatnike s potrebnom opremom te su s brodom “Pojišan” u 18:40 sati isplovili prema “Costa Luminosa”.

Foto: MPPI

Radilo se o njemačkom državljaninu, rođ. 1944, koji je imao respiratornih problema (nije bilo vezano uz COVID) te je trebao pomoć pri disanju (kisik ili respirator) budući da je pacijent gubio svijest.

Foto: MPPI

U 19:30 sati su djelatnici LK Split obavili prihvat pacijenta a u 19:40 sati su uplovili u Luku Split. U 19:50 sati je pacijent prebačen u vozilo hitne medicinske pomoći koje se uputilo prema Kliničkoj bolnici Split.

Foto: MPPI

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Čovjeku na kruzeru pozlilo, spašavala ga posada Pojišana iz splitske Lučke kapetanije
VIDEO Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spašavala Poljake na katamaranu: “Mora je bilo 4, jedva smo ih spasili”