2 min. čitanja

FOTO Izložba "Mukoše – mjesto doticaja svjetova" prikazuje važnost ovog izuzetnog šibenskog lokaliteta

FOTO Izložba "Mukoše – mjesto doticaja svjetova"  prikazuje važnost ovog izuzetnog šibenskog lokaliteta
Foto: Muzej grada Šibenika

ZAGREB - Povodom Dana Instituta za arheologiju u Zagrebu i proslave njegove 60. obljetnice osnutka u Zagrebu je održana svečanost. U programu obilježavanja sudjelovali su i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević te djelatnici muzeja koji od samih početaka rada Instituta surađuju s kolegama.

Suradnja Muzeja i Instituta započela je od istraživanja na Danilu, pa do najnovijih u Gorišu na lokalitetu Mukoše, ali i onih na Danilu u koja se uključio i Institut za arheologiju iz Varšave. Suradnja je uz ostalo rezultirala već jednom izložbom „Vlakom prema jugu“, o počecima arheoloških istraživanja na Danilu i Murteru.

Zahvaljujući daljnjoj suradnji, upravo je postavljena izložba „Mukoše – mjesto doticaja svjetova“, koja prikazuje rezultate dosadašnjih istraživanja na tom izuzetnom lokalitetu, s naznakama za daljnje aktivnosti i planove. Na banerima su prikazane cjeline – smještaj, dosadašnje spoznaje o arheološkim lokalitetima u okolici Goriša, crtice o kasnosrednjovjekovnom stanovništvu, povijest istraživanja, rezultati osteoloških analiza, opis dosad pronađenog i planovi za daljnja istraživanja. Izložbu prati i deplijan.

Organizatori su Institut za arheologiju i Muzej grada Šibenika, autori Juraj Belaj i Željko Krnčević, koordinatorica Kristina Turkalj, a autori tekstova Juraj Belaj, Kristijan Juran, Tea Kokotović, Željko Krnčević i Emil Podrug. Veliki doprinos izložbi dao je ravnatelj Marko Dizdar. U Muzeju su sigurni da će planirana istraživanja pokazati da kako se radi o izuzetnom lokalitetu koji će se svakako uklopiti u kulturno povijesnu i turističku ponudu.

Izložba će se moći razgledati u veljači i ožujku u Zvonimirovoj 6, a izložba Vlakom prema jugu će se ovog proljeća postaviti u Vinkovcima.

U okviru proslave Željko Krnčević je dobio priznanje Instituta za suradnju, na kojoj se prigodnim riječima zahvalio i obratio skupu prisjetivši se i kolega Gunjače, Brusića, Pedišića i Menđušića, koji od samih početaka surađivali s Institutom, ali izrazio je i zadovoljstvo što i mlađe kolege, Brajković i Podrug, s istim žarom nastavljaju suradnju.

Proslavi je bio nazočan veliki broj kolegica i kolega iz svih zagrebačkih arheoloških institucija, bivši ravnatelji gospođa Aleksandra Faber i akademik Željko Tomičić, a prigodnim riječima su se obratili ravnatelj Marko Dizdar i predsjednik Upravnog vijeća Jure Zovko.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.