2 min. čitanja

FOTO Gusta "morska" ili advekcijska magla progutala Trogir, no ovaj fenomen se inače javlja tek u proljeće

FOTO Gusta "morska" ili advekcijska magla progutala Trogir, no ovaj fenomen se inače javlja tek u proljeće
Foto: Antonio Miše

TROGIR - Tzv. morska magla u ponedjeljak je gotovo u potpunosti obavila Trogir. No radi se zapravo o advekcijskoj magli, koja nastaje kad se topao i vlažan zrak koji struji iznad i dalje hladne morske površine hladi u dodirom s njom, a ako se ohladi ispod temperature rosišta, dolazi do kondenzacije i pojave magle.

Povoljni uvjeti za advekcijsku maglu uključuju i tišinu ili slab vjetar, eventualno do umjeren. Tada najčešće primijetimo najprije banak magle daleko nad otvorenim morem, koji se postupno približava, zatim zahvati otoke, a na kraju i obalno područje.

Kako pojašnjava naš suradnik i lovac na meteorološke (ne)prilike Danijel Pavlinović u posebnom članku koji se bavi ovom tematikom, povoljni uvjeti za advekcijsku maglu uključuju tišinu ili slab vjetar, eventualno do umjeren. Tada najčešće primijetimo najprije banak magle daleko nad otvorenim morem, koji se postupno približava, zatim zahvati otoke, a na kraju i obalno područje. Ako vjetar u međuvremenu pojača, magla se uzdigne u nisku i slojevitu naoblaku.

Tko je više puta pomnije promatrao ovakvu maglu, ponekad je mogao primijetiti kako se magla krajem dana počne razbijati duž obale, a zatim udaljavati prema moru okomito od obale. To se događa zato što se krajem dana, prilikom hlađenja kopna, mijenja dnevna cirkulacija zraka, zbog čega počinje puhati vrlo slab burin.

Kako je to izgledalo u ponedjeljak u Trogiru, pogledajte u galeriji fotografija trogirskog fotografa i lovca na meterološke fenomene Antonia Miše.

Više o ovom fenomenu, pročitajte niže u članku.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: ADVEKCIJSKA MAGLA – Evo kako nastaje ovaj fotogeničan fenomen! | | Morski HR
Gotovo svake godine barem jednom u godini svjedočimo pojavi magle na Jadranu, koja katkad bude vrlo gusta. Po datumima pojavljivanja takve magle možemo primijetiti da se ona najčešće javlja tijekom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.