FOTO Festanjuli svetog Vlaha raznose proglas

DUBROVNIK - Festanjuli ili organizatori svjetovnog dijela feste svetoga Vlaha tradicionalno dolaze iz reda pomoraca i reda obrtnika. Ususret festi, koju će Dubrovčani sljedećeg tjedna proslaviti 1051. put - imaju pune ruke posla.

Jedan je pomorac, a drugi obrtnik - festanjuli svetoga Vlaha, ovih dana imaju puno posla. Proglas kojim pozivaju puk na festu raznose po svim župama dubrovačke biskupije. Danas su bili i kod dubrovačkog gradonačelnika.

Morali smo obići od Konavala, Primorje, Rijeku dubrovačku, Pelješac, sve do Ponikava. To smo odradili. Svugdje su nas stvarno lijepo primili, ugostili i počastili. Baš je lijepo bilo - rekao je kapetan Vlaho Milićević, festanjul.

Drugi festanjul, Mato Konsuo, kazao je da proglas treba još podijeliti po otocima - Kalamota, Lopud, Šipan, Mljet i Lastovo.

Kapetana Vlaha Milićevića vijest je zatekla na brodu, a kako nosi svečevo ime taj je blagdan oduvijek bio poseban.

- Ovo je najveća čast što sam mogao ju doživjeti u životu - rekao je kapetan Vlaho Milićević.

Uz 1051. festu dubrovačkog nebeskog zaštitnika, ove se godine obilježava 150. obljetnica prvog pisanog traga o festanjulima.

- Vjerujemo da je itekako bilo i prije da su festanjuli sudjelovali u organizaciji feste i da su bili festanjuli kao takvi. Festanjuli na neki način su doista institucija u našem gradu i oni uživaju veliki ugled - rekao je mons Ivica Pervan, rektor crkve sv. Vlaha.

Rektoru crkve svetoga Vlaha ovo je prva festa u toj ulozi.

- Kako se festa približava, ja sam sve opušteniji i opušteniji i svaki dan kažem - sveti Vlaho brini ti - dodaje Pervan.

Na brigu su mu prepušteni i vremenski uvjeti.

U Proglasu stoji da se već 1051. godinu ništa u Dubrovniku i okolici, na kopnu i moru, ne započinje i ne dovršava bez zaziva svetog Vlaha, prenosi Regionalni dnevnik.

Otvaranje Feste održati će se na Kandeloru 2. veljače, tradicionalno u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve. Središnje, svečano euharistijsko slavlje očekuje se na sam svečev blagdan u petak 3. veljače, s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik objavio Program Feste svetog Vlaha, a blagdan će se slaviti i u Bruxellesu
Ovogodišnji Program Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika počinje u ponedjeljak 23. siječnja 2023., a završava u nedjelju 5. veljače proslavom svetog Vlaha na Gorici. Kroz ova dva tjedna držat će se više od 40 različitih vjerskih i svjetovnih te prigodnih i tradicionalnih programa.…