2 min. čitanja

FOTO: Evo kako Australci rješavaju ilegalno ribarenje u zaštićenim vodama

FOTO: Evo kako Australci rješavaju ilegalno ribarenje u zaštićenim vodama
Foto: Facebook/Australian Fisheries Management Authority

Kako bi suzbili ilegalni ribolov u zaštićenim morskim staništima uz sjevernu obalu zapadne Australije, australske granične snage presreću ilegalne ribarice, a sve češće ih i uništavaju.

Tjednima su trajali prosvjedi australskih turoperatera zbog indonezijskih ribarskih brodova koji su u zaštićenom pojasu australske obale ilegalno lovili ribu. Riječ je o zaštićenom području koje se nalazi 160 nautičkih milja udaljen od kopna, a koje obuhvaća 3 netaknuta koraljna atola koji su među popularnijim destinacijama za rekreativne ronioce.

Foto: Ilegalni ulov/Facebook/Australian Fisheries Management Authority

U navedeno područje nedavno su počeli stizati ribari s najjužnijih indonezijskih otoka koji su od australskih atola udaljeni svega 450 nautičkih milja. Indonezijski ribari počeli su stizati čak u grupama pa je u jednom trenutku izbrojano čak 7 indonezijskih ribarica koji su došli ribariti u područje gdje je to strogo zabranjeno, piše The Maritime Executive.

Prema podacima australske Uprave za ribarstvo, u periodu od srpnja do listopada ove godine duž sjeverne obale Australije u ilegalnom ribolovu uhvaćen je 101 indonezijski brod, od čega ih je 15 uništeno na licu mjesta. Nažalost, niti jedan indonezijski ribar nije uhićen pa se praksa izlova u zaštićenom području nastavila.

Foto: Ilegalne indonezijske ribarice/Facebook/Australian Fisheries Management Authority

Australske granične snage su u prošlotjednoj trodnevnoj akciji u blizini zaštićenog područja Rowley Shoals presreli 16 ilegalnih ribarskih brodova, od čega ih 13 protjerano dok su 3 broda zaplijenjena, odvučena iz zaštićene zone i spaljena.

– Naša poruka svima koji se odluče na ribolov u zaštićenom području – sigurno ćemo vas presresti, izgubit ćete sav ulov, a vrlo vjerojatno i svoj brod. Zaplijena ribolovnog alata i plovila podsjetnik je svima koji planiraju koristiti australske morske resurse. Imamo nultu toleranciju prema takvima – poručuju iz australske Uprave za ribarstvo.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovako se Indonežani rješavaju ilegalnog ribolova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.